Bizonytalan kórházátadások

Az utolsó pillanatban, a Fővárosi Közgyűlés ülésének kezdete előtt Tarlós István főpolgármester visszavonta azt az előterjesztést, amellyel megkezdődtek volna az érdemi tárgyalások a fővárosi kórházak állami kézbe adásáról. Ezzel ismét megmutatkozott a folyamatot jellemző bizonytalanság.

2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesek szerint az előterjesztés visszavonását Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérte, miután találkozott Tarlós Istvánnal, de nem sikerült vele megegyezni az anyagi kérdésekről. Ismert: a főváros azt szerette volna, ha az állam ellentételezi azt az öszszeget, amellyel az önkormányzat az elmúlt években hozzájárult a fekvőbeteg-ellátó intézmények működéséhez, fejlesztéséhez. Erre azonban nincs pénz. Más hírek szerint az előterjesztés visszavonásának az oka inkább az, hogy belátták, a javaslat egyes elemei törvénysértők. Sokan azt a mellékletet kritizálták, amely már most megvonta volna a kórházvezetők önállóságát. Számukra ugyanis beszámolási kötelezettséget írtak volna elő, azaz, szinte minden lépésükről tájékoztatniuk kellett volna az állami egészségügyi háttérintézmények összevonásával létrehozott Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet. A főpolgármester lapunk kérdésére úgy fogalmazott: – Az utolsó pillanatban értesültem arról, hogy az intézmények átadásának nincs meg a jogi háttere, s további egyeztetések szükségesek.
Annak is szerepe lehetett a dolgok alakulásában, hogy miközben az érdekek egymásnak feszülnek, Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője tényként közölte a sajtóban: az átvett kórházak a kormányhivatalok alá kerülnek. Szócska Miklós egy tegnapi szakmai konferencián úgy fogalmazott: nem száll be abba a „műsorba”, hogy hová kerülnek az intézmények. Ugyanakkor nevet nem említve, de jól azonosíthatóan Pestinek üzent vissza. Azt mondta: „Az, aki most olyanokat üzen, hogy bibibí, enyémek lesznek a kórházak, az valójában a beszállítóknak, és a befolyásos köröknek üzen, hogy továbbra is vele kell tárgyalni. Ez azt mutatja, továbbra is érvényes az a beszállítói érdekrendszer, amely két évtized alatt képtelen volt elérni, hogy központosított beszerzéssel vegyék a kórházak a gyógyszert és az energiát.”
Az előterjesztés visszavonásáról Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász úgy fogalmazott: mindez azt jelzi, hogy tévedtek azok, akik azt gondolták, egyszerű lesz az intézmények állami fenntartásba vétele. Mint mondta, hosszú időt vesz igénybe a részletek megtárgyalása, az erről szóló vita azonban leköti az erőforrásokat. Sinkó Eszter szerint még mindig nem késő visszalépni a tervektől, mert a kórházak átvétele szerinte nem oldja meg az ellátórendszer súlyos gondjait. A szakember úgy fogalmazott a tegnapi konferencián: vészforgatókönyvet kell csinálni az egészségügyben. Az egyébként jó elgondolásokat tartalmazó Semmelweis-terv már nem elegendő. Olyan rossz a helyzet, hogy a belső tartalékokhoz kell nyúlni, s le kell építeni a kórházi kapacitásokat.
Rácz Jenő, a Magyar Kórház- szövetség elnöke úgy fogalmazott, annyira komoly gondok vannak az ellátórendszerben, hogy minden nap halogatás újabb problémákat okoz. Ha már megszületett a kormányzati döntés az intézmények állami működtetésbe adásáról, akkor azt mielőbb, lehetőleg az év fordulójával meg kell lépni. Rácz Jenő hozzátette, körülbelül hatvanmilliárd forint lesz az év végére a kórházak adósságállománya. – Ezt a pénzt ki kell fizetni a beszállítóknak, egyébként még készpénzért sem kapunk árut. Az intézményeknek feltétlenül pluszforrásra van szükségük – szögezte le.

Szerkezetváltás. Körülbelül húsz funkcióváltó kórházzal számolunk, az első körös listára tizenhét került fel, közülük öttel tárgyaltunk, s négy igent is mondott – fogalmazott Szócska Miklós. – Ezek lesznek azok a gyógyintézetek, amelyekben javarészt megszűnik a „hagyományos” aktív ellátás, s helyette például krónikus ápolás vagy éppen egynapos sebészeti ellátás lesz. Bizonyos esetekben funkcióváltást, míg más helyeken erőforrás-koncentrációt kell alkalmazni. A periférián lévő, fenntarthatatlan kórházaknál pedig más intézményhez történő integrációt fogunk javasolni. Az átalakítások még ebben a fél évben megkezdődhetnek – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.