Brüsszeli szigorítás

2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tojáshéjon táncolva hozta meg az Európai Bizottság tegnap azt a javaslatát, amely módosítja a schengeni térség szabályait. A brüsszeli székhelyű intézmény a dániai választások miatt – amelyeken a dán–német határon a határellenőrzés részleges visszaállítása választási téma lett – csak tegnap és nem az eredetileg tervezett keddi napon jelentette be javaslatát. Franciaország, Németország és Spanyolország már napokkal korábban tiltakozott a schengeni övezet reformjának módosítása ellen, és jelezték, nem fogják megszavazni azokat a változtatásokat, amelyek szerint a tagállamok nem dönthetnek önállóan a határellenőrzés visszaállításáról. Jelenleg a tagországok maguk dönthetnek arról, hogy terrorveszély, illetve egyéb, súlyosan latba eső körülmények esetén saját maguk ideiglenesen visszaállíthatják határaikon az útlevél- és egyéb jellegű ellenőrzést. „Sürgősségi esetben” a kormányok ezt anélkül tehetik meg, hogy erről kikérnék Brüsszel előzetes hozzájárulását, de az ellenőrzés visszaállításának maximális időtartama ötnap.
A szabályok tegnap bejelentett módosítása ellen tiltakozó országok belügyminiszterei az Európai Bizottságnak a héten írt közös levelükben leszögezték, hogy a közrendet és a belbiztonságot az érintett országnak és nem Brüsszelnek kell szavatolnia. A javaslat értelmében a jövőben az ellenőrzés visszaállítása „váratlan beáramláskor” vagy olyan esetben lesz lehetséges, amikor egy államot képtelennek ítélnek meg határai biztosítására. Az Európai Bizottság azzal érvel, hogy a módosításokkal „szavatolni kívánja az e térségben úton lévő napi több százezer uniós polgár és harmadik országbeli lakos szabad mozgását”. Brüsszel a jövőben egyedül dönthetne arról, hogy a határellenőrzést 30 napos időszakokra is meghosszabbíthatja, maximálisan fél évre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.