Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Brutális bírság a Mal Zrt.-nek

A magyar környezetvédelem legsúlyosabb, 135 milliárd forintos hulladékgazdálkodási bírságát szabta ki az illetékes környezetvédelmi felügyelőség a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-re a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa miatt. Szinte biztos, hogy a cég nem tudja kifizetni az összeget.

Velkei Tamás
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 135,14 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Mal Zrt.-re, a határozatot postázták a cégnek. A Mal a vörösiszap elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó üzemeltetésekor bekövetkezett környezetkárosítás miatt köteles megfizetni a horribilis bírságot.
– A törvény mindenkire vonatkozik – jelentette ki lapunknak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a bírságot kommentálva. Arra a kérdésünkre, hogy miből fizeti ki a cég a büntetést, azt felelte: a kérdés jó, csak nem helyénvaló, hiszen a bírság mértékének meghatározását ez nem befolyásolja. Kifejtette: a büntetés összegét egy képlet alapján határozta meg a felügyelőség, amelyben az alkalmazott 1,5-es szorzót a halálos áldozatok, a súlyos sérülések és a jelentős környezeti kár indokolja. A felügyelőség a bírság számításánál tekintettel volt a katasztrófa során kiömlött anyag mennyiségére is, a tározóból 1 876 622 tonna vörösiszap és lúgos oldat jutott ki. Az összeg meghatározásánál szerepet játszott továbbá az, hogy ilyen mértékű és kiterjedésű környezeti kár még nem volt Magyarországon.
A Mal köteles a bírságot a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megfizetni, illetve fellebbezhet a határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél. Illés Zoltán hangsúlyozta: a bírság történelmi, még soha ekkora mértékű büntetést nem róttak ki Magyarországon.
A Mal 2009. évi adózott eredménye mínusz 362 millió forint volt (a nettó árbevétele 28,28 milliárd). Egy neve elhallgatását kérő szakértő a bírság behajtását ahhoz hasonlította, mint amikor egy hajléktalant büntetnek meg 50 ezer forintra. Egy másik, anonimitást kérő informátorunk szerint feltételezhető, hogy a cég fellebbez a bírság ellen, de a másodfok jogerős ítélete után a fizetésképtelenség miatt a Mal akár állami tulajdonba is kerülhet.
A Kolontár melletti vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását végző országgyűlési vizsgálóbizottság tegnap újabb meghallgatásokat tartott. Kossa György, a Mal állami felügyeletét ellátó bizottság volt vezetője elmondta: a tározót működtető Mal a katasztrófa előtt sem tervezte az átállást a száraz technológiára, csupán a gátakat magasították volna. Hozzáfűzte: ha a múlt év végére elkészült védőgát már állt volna a gátszakadáskor, akkor a szerencsétlenségnek nem lett volna halálos áldozata. A szakember szerint meg kell vizsgálni, hogy milyen felelősség terheli az üzemeltető mellett a tározók tervezőit és az építés kivitelezőit.
Baksa György, a Mal Zrt. és jogelődje, az Ajkai Timföld Kft. volt vezetője a meghallgatáson azt mondta, hogy már korábban át akartak állni a száraz technológiára, ám a tulajdonosok a magas költségek miatt ehhez akkor nem járultak hozzá.
A katasztrófával kapcsolatban indított rendőrségi nyomozást idén október 4-ig hosszabbították meg. A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt zajló nyomozás során eddig 736 tanú hallgattak ki. A Mal jelenlegi vezérigazgatóját, B. Zoltánt, valamint D. József műszaki igazgatót és F. Józsefné, környezetvédelmi és laborfelelőst több ember halálát előidéző közveszélyokozás vétsége és környezetkárosítás vétsége elkövetésének, míg a Mal egyik diszpécserét, Sz. Tibort halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a rendőrség.
A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. A kazettából kiömlő, jelentős mennyiségű, magas pH-értékű vörösiszap elöntötte a szomszédos Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, és mintegy 120 ember került kórházba. A kiömlő vörösiszap elárasztotta a Torna patakot, és azon keresztül károsította a Marcal– Rába–Duna vízrendszerét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.