Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bűnsegédlettel gyanúsítják Császyt

Bűnsegédként gyanúsította meg a moszkvai kereskedelmi kirendeltség (kerki) törvénytelen értékesítése miatt tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori jogi és értékesítési igazgatóját.

Swendt Pál
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főügyészség közleménye szerint a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 novembere óta folytatott nyomozásban Császyt egyrendbeli magánokirat-hamisítással is meggyanúsították. A gyanú szerint Császy Zsolt feladatai közé tartozott, hogy előterjesztéseket készítsen a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács mint vagyonkezelő döntéseihez. Császy értékesítési igazgatóként vett részt az állami tulajdonú, a külügy kezelésében lévő épület értékesítésének előkészítésében és az adásvételről szóló előterjesztés elkészítésében – áll a KNYF közleményében.
Az ügyészség megállapította, hogy az MNV akkori vezérigazgatójánál, Tátrai Miklósnál 2008. július 15-én Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium akkori államtitkára levélben kezdeményezte a kerki zártkörű értékesítésének előkészítését.
*
Fekszi az iratot olyan tartalommal küldte el, mintha korábban az eladásról nem írtak volna alá semmilyen szerződést, Tátrainak azonban tudomása volt arról, hogy 2008. március 14-én a Diamond Air (DA) ismeretlen tulajdonosi hátterű társaság illetékesével az állam képviselője 23,6 millió dolláros vételárról szóló szerződést írt alá. Tátrai Miklós tudott róla, hogy a vevő 2008. március 17-én 21,3 millió dollárt átutalt a magyar államnak, és az összeget jóváírták az MNV bevételi számláján. Ezt az összeget a 2008. március 17-én érvényes jegybanki forint-középárfolyamon váltották 3,5 milliárd forintra, és erről az ügylet megkezdéséig Császy is tudomást szerzett. A vagyongazdálkodási tanács 2008. július 30-án a zártkörű pályázati eljárás lefolytatásával Székely Árpád moszkvai magyar nagykövetet bízta meg. A pályázatra beérkezett anyagokat Székely és munkatársai 2008. szeptember 10-én átvették, majd azokat a nagykövet 2008. szeptember 11-én kelt átirattal megküldte az MNV Zrt.-nek.
Császy 2008. szeptember 18-án a pályázati anyagokat megismerve észlelte, hogy a DA pályázatában 23,6 millió dollár szerepel ajánlati összegként. Ennek ismeretében a gyanúsított 2008. november 3-án a tanácsnak készített előterjesztésben a cég ajánlataként az időközben meghamisított pályázati iratban feltüntetett 21,3 millió dollárt szerepeltette, ami megfelelt a márciusban átutalt tételnek.
Az előterjesztés nyomán a tanács a 21,3 millió dolláros ajánlattal a társaságot nyilvánította a pályázat nyertesének. Az ügyészség számításai szerint a 2010. szeptemberi jegybanki középárfolyam szerint az eredeti és a meghamisított ajánlat közötti 2,36 millió dollár forintértéke 402,6 millió forint volt. Az ügyészség úgy értékelte, Császy elősegítette, hogy a tanács a valós ajánlatnál kisebb vételárat határozott meg, és ezzel az állam 402,6 millió forinttal kisebb öszszeghez jutott.
Császy Zsolt panaszt jelentett gyanú közlése ellen, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és nem tett vallomást. A gyanúsított a kihallgatásáról megjelent ügyészségi tájékoztatás tartalmát vitatva a Magyar Nemzettel azt közölte: megdöbbentette a hatóság sajtóközleménye, amely szöges ellentétben áll a kihallgatás korrekt levezetésével. Mint mondta, szeretné tudni, ki lehet az az ügyészség szerint is ismeretlen tettes, aki hűtlen kezelést követett el, mert egy bűnsegéd-gyanúsított ilyet nem tud megtenni. Császy Zsolt szerint az ügyészségi közlemény azt a hamis látszatot kelti, mintha a magánokirat-hamisítást ő követte volna el. A gyanúsított jelezte, hogy amennyiben a kihallgatás során kért dokumentumokat megkapja, akkor tud vallomást tenni.
Tátrai Miklóst a KNYF februárban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Fekszit és Székelyt pedig bűnsegédlettel gyanúsították meg. Az ügyészég szerint a gyanúsítottak az árfolyamveszteségre is tekintettel összesen csaknem hétmilliárd forint kárt okoztak az országnak a kerki értékesítésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.