Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Duray a filmvásznon

A Szabadság ára – Duray Miklós 50 éve a célkeresztben címmel ma este hét órai kezdettel mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Koltay Gábor által készített dokumentumfilmet, amelyben maga az alkotás névadó főszereplője meséli el az elmúlt fél század eseményeit. Erről és a film készítéséről, kulisszatitkairól beszélgettünk Duray Miklóssal.

Neszméri Sándor
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kitüntetés, díj odaítélése során értékelték munkássága egy-egy szakaszát, életművét azonban még nem összegezték. Most egy dokumentumfilm próbálkozik ezzel, ami, valljuk be, nem szokványos megoldás. Honnan jött az ötlet?
– Az alapötlet a megvalósított formától eltérő volt, Koltay Gábor rendezőnek az volt az elképzelése, hogy írat egy forgatókönyvet és eljátszatja hivatásos színészekkel mindazt, amit megéltem. Gyakorlatilag tehát egy klasszikus játékfilm készült volna, amit én nagyon jó ötletnek tartottam, hiszen egészen más egy megírt forgatókönyv alapján színészekkel eljátszatni egy történetet, mint annak szereplőjével elmondatni azt, aki többek között színészi adottságokkal sem rendelkezik. De kiderült, a játékfilm olyannyira drága, hogy ahhoz nem lehetett pénzt szerezni. Ezért gondolta ki a rendező, hogy dokumentumfilm jellegű lesz az alkotás, amelynek ugyan szintén született egy forgatókönyve, de nem szöveges, csak szerkezeti vázlat, amely alapján aztán rengeteg olyan ember is megszólal a filmben, akik az évtizedek során ugyanazoknak a helyzeteknek voltak a résztvevői, amelyeket én is megéltem. Van azért a filmben hivatásos színész is, Varga Klára, a Budapesti Kamaraszínház tagja, aki úgymond összeköti a helyszíneket és követhetővé teszi az eseményeket.
– Az alkotás nyilván nemcsak egy korszak felidézését tűzte ki célul, hanem valamilyenfajta tanúságtétel is, ami üzenetet hordoz a nézőknek.
– Mi a mondandója és kit céloz meg a film?
– Egy játékfilmben sokkal plasztikusabban lehetett volna elbeszélni a történéseket és olyan eseményeket is fel lehetett volna idézni, amelyeket én nem tudok bemutatni. Hogy a dokumentumfilmnek van-e üzenete? Biztosan van, de rá kell hagyni a nézőkre, hogy felfedezzék, meghallják, esetleg megszívleljék azt. A forgatások során úgy álltam a témához, hogy amit elmondok, az teljes egészében és őszintén tükrözze a megélt valóságot. Nem találtam ki semmit, de mert láttam a most bemutatásra kerülő film egy hoszszabb változatát, azt kell mondanom, a szereplők közül senki nem szépítgette a megtörténteket, koncentráltan csak azt mondta el, amit és ahogy megélt.
– Koltay Gábor korábban már többször elmondta, az alkotás rég készen van, de várni kell a bemutatójával. Szerinte a politikai körülmények miatt volt erre szükség, hogy a film ne ártson önnek. Mi változott meg az elmúlt hónapokban, hogy erre most már sor kerülhet?
– Egy dokumentumfilmnek, amely napjainkról szól, talán sosincs olyan politikai háttere, hogy mindenkinek megfeleljen, hiszen élő embereket, közösségeket érint. Hogy mégis eljöhetett a bemutató ideje, annak az az oka, hogy már nem vagyok aktív politikus, egy éve kiléptem a politikai élet forgatagából. Azért mutatható be, mert én abból már nem kovácsolhatok politikai tőkét, ha úgy tetszik: mert politikailag senkinek nem vagyok a vetélytársa, senkire nézve sem vagyok veszélyes. Meg a filmet sem érheti az a vád vagy lekicsinylő minősítés, hogy kampányfogás. Más politikai összefüggést nem látok abban, hogy a filmet nem tavaly, 65. születésnapomra mutatták be, hanem csak most.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.