Egy nap a magyar dalnak

Alig két hét múlva újra a magyar dalt ünnepelhetjük országszerte. Szeptember 11-én, vasárnap „virágozzék minden virág” jeligére minden műfajban felcsendülnek magyar dallamok.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepi kínálat többségét a könnyűzene teszi ki szeptember 11-én, de a Budapest Jazz Club jóvoltából külön helyszínt kap a fővárosban a jazz, az Óbudai Társaskör pedig klasszikus dalokkal képviseli a komolyzenét. A magyar dal napja hét vidéki városban és tizenhét budapesti helyszínen várja majd az zeneszerető közönséget. Az egynapos fesztivál himnusza a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal, ezt mindenütt eléneklik majd a Vígszínháztól egészen a legkisebb csatlakozott település, Boldog színpadáig.
Szeptember 11. előtt is lesz néhány felvezető esemény: a „dallamos villamos” nosztalgiajárata már vasárnap is közlekedik a kettes és a négyes villamos vonalán. Közel harminc fiatal zenekarral találkozhatunk a fedélzeten, és mától megtekinthető az új helyszínként csatlakozott Campona bevásárlóközpontban a magyar zenészrelikviákból összeállított tárlat is.
A magyar dalnak ebben az évben is lesz fővárosa, idén Nyíregyháza büszkélkedhet a címmel. Az itteni nagyszínpad műsorát Presser Gábor, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. alapítója nyitja meg, aki Budapesten a Vígszínházban is felbukkan aznap este; itt a teátrum művészei adnak majd a 115 éves Vígszínház megnyitása óta bemutatott zenés darabokból válogatott estet. Kovács Katit Eger, a KFT zenekart Salgótarján nyerte meg, Zalaegerszeg pedig a gyerekeknek kedvez: a Griff Bábszínház szervezésében Nyeső Marit fogadják, és az elmúlt év repertoárjából válogatott dalokat adnak elő a színészek.
Budapesten idén is tehetünk rocktörténeti sétát a Bem Rockparton Török Ádámmal és a Mini Trióval, a Keleti Blokk Alkotói Bázis nyilvános műhelymunkát ígér, a Gödör pedig a tehetséges fiatal zenekaroknak biztosít színpadot. A Kobuci kert szokásához híven a népzene és a világzene mellett teszi le a voksát, a műfaj legnevesebb hazai képviselői a világtalan belga hegedű- és gitárvirtuózzal, Tcha Limbergerrel lépnek színpadra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.