Egyelőre nem kártalanítanak az EKF miatt

A baranyai megyeszékhely önkormányzata egyelőre nem fizet az Európa kulturális fővárosa program beruházásai miatt kártalanítást a pécsi vállalkozóknak. A belvárosi üzletek, boltok tulajdonosai szerint viszont a felújítási munkák miatt jelentős bevételkiesést szenvedhettek el.

Bóka Máté Ciprián
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem nyolcmilliárd forintot költött az EKF-programban a város a közterek megújítására. A fejlesztést 2009-ben és 2010-ben végezték, de volt, ahol csak 2011-ben tudták elbontani a munkaterületeket védő kordonokat. A munkálatok során a város főtere, a Széchenyi tér teljesen megújult, de az odavezető utca, az Irgalmasok útja is átalakult, s ezeket immár teljes mértékben a gyalogosok vehették birtokba – ahogyan a korábban parkolóként funkcionáló, szintén a kulturális fővárosi program alatt megszépült Kossuth teret is.
A munkálatok után ismét élettel teltek meg ezek a területek, egyre többen keresik fel a város ezen részeit. A boltosok, vendéglátósok szerint azonban sok üzlet a hónapokig tartó felújítások során nem volt megközelíthető, emiatt ők kártalanításra szorulnak. A pécsi önkormányzathoz 122 vállalkozó 123 millió forintnyi igényt nyújtott be. A kártalanítási összeg megállapításához igazságügyi szakértőt is felkért az önkormányzat, az adóirodától is kértek be adatokat, de megvizsgálták a könyveléseket, s azt is, hogy az adott területen mennyi ideig zajlottak a munkák, s figyelembe vették a Pécs Holding Zrt. által a bérleményekre adott kedvezményes bérleti díjat is. A vállalkozók közül 38 igényt találtak előzetesen elfogadhatónak, s 45 millió forint kifizetését célozták meg.
A döntést azonban elnapolta az önkormányzat illetékes pénzügyi bizottsága a héten. Az önkormányzat álláspontja szerint ugyanis a vállalkozások bevételkiesése és jövedelemcsökkenése alapvetően nem az EKF-beruházással van okozati összefüggésben, hanem a gazdasági válsággal, s a megváltozott fogyasztói szokásokkal. Ez pedig nem róható fel a városnak. A munkálatokat levezénylő menedzsmentközpont szerint ráadásul biztosították a bejutást az üzletek tulajdonosainak. Az említettek miatt pedig átgondolják az igényeket, s várhatóan újabb szakértőkkel is felülvizsgálják a kérelmeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.