Elégtétel Moszkvának

Mérföldkövet jelent az a tegnapi döntés, amelyet a strasbourgi emberjogi bíróság hozott a Hodorkovszkij kontra Oroszország ügyben, amelynek kirobbanása éveken át mérgezte az Egyesült Államok és Moszkva, valamint több, Washington álláspontját követő kelet-közép-európai ország és Oroszország viszonyát.

2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi bíróság az Oroszországot a volt orosz Jukosz olajvállalattal konfliktusba hozott vitában az előbbinek adott igazat, és megállapította, hogy a Kreml nem akarta „elpusztítani” az ellenzéki oligarcha, Mihail Hodorkovszkij volt cégét.
Mint ismeretes, attól a pillanattól kezdődően, hogy Hodorkovszkijt még Vlagyimir Putyin elnöksége idején, 2003. október 25-én csalás vádjával őrizetbe vették, az amerikai sajtó és nyomában a világsajtó jó része „felfedezte”, hogy Putyin Oroszországa mélyen antidemokratikus. A New York Times az ügyben a jelenlegi orosz miniszterelnök antiszemitizmusát is észlelte. Hodorkovszkij letartóztatása idején a Forbes listája szerint a világ 16. leggazdagabb embere volt. Őrizetbe vételét követően az orosz főügyészség az oligarchát adócsalással is vádolta, majd miután egyéb lépéseket is tett a Jukosz ellen, amelyet tulajdonosa egy amerikai olajvállalatnak akart eladni, az óriásvállalat összeomlott. Mihail Hodorkovszkij várhatóan 2017-ig marad börtönben. Hodorkovszkij ítélete ellen a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult, amely 2011. május 31-én – mint lapunkban akkor beszámoltunk róla – úgy döntött, az egykori iparmágnás nem tudta bizonyítani, hogy ítéletét a politika motiválta.
A most hozott döntés szó szerint kimondja, hogy Oroszország „nem irányította úgy az igazságügyi eljárást, hogy tönkretegye a Jukoszt és vagyonát megkaparintsa”. Az ítélet ellen Hodorkovszkij három hónapon belül fellebbezhet. A Jukosz olajvállalat képviselői azért is fordultak az emberjogi bírósághoz, hogy 98 milliárd dolláros, csillagászati összegű kártérítést követeljenek az orosz államtól. A bíróság ezen a ponton elnapolta döntését. Határozat hat hónapon belül várható, ha egyik fél sem fellebbez – közölte tegnap sajtókonferenciáján a bíróság szóvivője.
A strasbourgi törvényszék ugyanakkor talált néhány eljárási részletet, amelyet azért kifogásolt, mert azok a vádlott alapvető emberi jogait sértik. Így elsősorban azt, hogy az orosz igazságügyi szervek a Jukosznak pusztán négy napot hagytak, hogy a 43 ezer oldal terjedelmű periratot áttanulmányozzák. Moszkva tegnap üdvözölte a strasbourgi döntést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.