Elfoglalták Kadhafi főhadiszállását

Bár a rezsim visszavonhatatlanul megbukott, továbbra is képlékeny a helyet Líbiában. A líbiai felkelők tegnap elfoglalták ugyan a Moammer el-Kadhafi rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes egészét Tripoliban, ám a harcok ennek ellenére sem értek véget. Az országot 42 évig vezető ezredest továbbra sem találták meg, sorsa a legkülönfélébb találgatások tárgya.

Munkatársunktól
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harcoktól dúlt líbiai fővárosban sikerült felvennünk a kapcsolatot a magyar nagykövetségen Galli László konzullal, aki lapunknak elmondta: „Hétfőn egész nap és kedd reggel minden irányból folyamatos lövöldözést hallottunk. A hangokból arra következtettünk, hogy a kézifegyverek mellett időnként nehézfegyvereket is használhattak. Azt azonban, hogy honnan és mire lőttek, nem tudjuk megállapítani. Úgy tűnik, hogy a lakosság teljesen bezárkózott, a legtöbben leeresztett redőnyű házaikba húzódtak vissza. A város kihalt, minden üzlet zárva van. A közműszolgáltatás tulajdonképpen megbénult Tripoliban, a mobiltelefonokhoz a nap nagy részében nincs térerő, ráadásul a vezetékes telefonok is alig működnek. Az áramszolgáltatás is akadozik. A magyar nagykövetséget továbbra sem érte semmilyen támadás, a körülményekhez képest mindannyian jól vagyunk. Van elegendő élelmünk, ivóvizünk. A munkánkhoz szükséges legfontosabb feltételek megvannak, tudunk kommunikálni.”

*

A magyar diplomata így folytatta: „A jelenlegi helyzetben különösen szükség van egy működő EU-külképviseletre Tripoliban, mert számos itt maradt európai polgár fordul hozzánk pl. úti okmány pótlására, evakuálási lehetőséget keresve vagy más fontos konzuli ügyben. Jelenleg keveset tehetünk a fogva- tartottak érdekében, de ezt a feladatot is igyekszünk ellátni.”
Hogy a háborús övezetből érkező hírek mennyire megbízhatatlanok, arra a diktátor egyik fiának esete világított rá. Meglepetésre, éljenző hívei társaságában bukkant fel és külföldi újságírókkal találkozott Tripoli belvárosában tegnap virradóra Szeif al-Iszlám Kadhafi, jóllehet a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadók korábban azt állították, őrizetbe vették az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Kadhafi fiút. A rendszer emberei azonban három újságírót hétfő éjszaka gépkocsin elvittek Kadhafi tripoli rezidenciájához, a Báb-el-Azizíja épületegyütteshez. Szeif al-Iszlám terepjárón érkezett a helyszínre, ahol hívei várták Kadhafi és Szeif al-Iszlám képmását tartva a magasba.
„Azért vagyok itt, hogy cáfoljam a hazugságokat” – így kommentálta a Kadhafi fiú az elfogásáról és őrizetbe vételéről szóló híreket. Szeif al-Iszlám azt állította, Tripolit a kormányerők ellenőrzik, s a fővárosban „minden rendben van”. Szeif al-Iszlám később a Rixos hotelnél is megjelent, ahol a líbiai fővárosból tudósító külföldi sajtómunkásokat elszállásolták. A Kadhafi fiú mosolygott, karját lengette és kezet rázott éljenző híveivel. Szeif al-Iszlám az egyik újságíró azon kérdésére, hogy apja épségben és Tripoliban van-e, úgy válaszolt: „természetesen”.
– A NATO számára nem katonai célpont Moammer el-Kadhafi – mondta tegnap az atlanti szervezet sajtótájékoztatóján Roland Lavoie kanadai ezredes, a NATO líbiai műveleteinek szóvivője. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudják, hol tartózkodik Kadhafi. Ennek szerinte azonban már nincs túl nagy jelentősége, hiszen az eddigi líbiai vezető „valószínűleg nem lesz részese a politikai megoldásnak”, immár „nem tekinthető a játszma résztvevőjének”.
– Moammer el-Kadhafi hajlandó teljesen visszavonulni a politikai élettől, ha befejeződnek a NATO légi csapásai – ezt már Stipe Mesic korábbi horvát elnök mondta. A líbiai vezetőhöz közel álló politikus Kadhafival folytatott múlt heti beszélgetésére hivatkozott, és közölte, hogy értesítette az amerikai, a kínai és az orosz nagykövetet az ezredes ajánlatáról. A két politikus régóta jóban van, Mesic még a hetvenes években egy jugoszláv ingatlancéget vezetett, amely líbiai lakásépítésekben is érdekelt volt.
Állítólag másnak is sikerült beszélnie a líbiai vezetővel, akit ellenségei nem találnak. Kirsan Iljumjinov, a Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke azt mondta, hogy telefonon beszélt Kadhafival, aki elmondta: Tripoliban tartózkodik, és nem hajlandó elhagyni a fővárost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.