Elhallgatott falu

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon olvassák-e Átányon azt a szociográfiai kötetet, amelyet két jeles néprajzkutató írt róluk negyvenvalahány éve? Jó lenne tudni, most milyen az a hevesi falu, melynek múltját és mindennapjait ilyen teljes körűen feltérképezte Fél Edit és Hofer Tamás. Nézzük a gazdag képanyagot, olvassuk a színes, élvezetes leírásokat, módszeres kutatási eredményeket, és belénk lopózik a kétely: talán alig ismerni rá arra a községre, amelyet a nagyvilágnak bemutattak annak idején az antropológus tudósok. Mert sokat elmond az utóbbi fél évszázadunkról, hogy csak Chicagóban adhatták ki, angol nyelven, ezt a korszakos jelentőségű tudományos munkát. Ez a mű jelentette volna a legnagyobb veszélyt a rendszerre?
A bolsevik berendezkedés szempontjából valóban veszélyes volt az ilyesfajta kutatás. Hofer Tamásék műve ugyanis azt az életformát és kultúrát örökítette meg a műholdfelvételek alaposságával, amelyet a föld színéről is le akartak radírozni. A nemzeti sajátosságokat leginkább megőrző paraszti társadalom rajzolódik ki a könyv oldalain. Plasztikusan átélhetővé válik, hogy a családi hagyományok, az alá- és fölérendeltségi viszonyok, a földművelő, állattartó gazdálkodás, a vallás, a bölcsőtől a sírig tartó szokások szilárd struktúrát alkottak a vidék életében. Olyan rendszert, mely tartást adott, egyben segített a családi gazdaságok működtetésében. Egy település történeti átvilágítása – lehetne az alcíme a munkának, amely a világ legrangosabb egyetemein kötelező olvasmány évtizedek óta – csupán a magyar könyvkiadásban nem lelhetett otthonra mostanáig. A kötet hazai nagyközönség előli elrejtése jelképezi a Kádár-kurzus kíméletlenségét, a hagyományok felszámolására törekvő gyakorlatát. A parasztpolgári létnek a puszta emlékét is el akarta törölni.
A Néprajzi Múzeum munkatársai azonban nemcsak lefotografálták a paraszti életforma szétverése, a kollektivizálás előtti pillanatokat: ablakot nyitottak a múltra is. A XIX. század közepéig nyúltak vissza a történeti rekonstrukcióban. Tették mindezt úgy, hogy laikusok számára is érthető, világos és élvezetes módon tárják fel egy elavultnak bélyegzett létmód minden rezdülését. Az istállótól a pitvarig, az esküvőtől az öregkorig bepillantást nyerhetünk mindenüvé. Megszakításokkal évekig együtt éltek a közösséggel, tehát belülről látták a tipikus magyar faluként kiválasztott Átány mindennapjait. A hitelességet, a „mi is ott vagyunk” érzést erősítik a helybeliek elbeszélései. Ők maguk mesélik el a külső szemlélőnek legbonyolultabb szokásaikat, szertartásaikat, sorsuk fordulatait. Mert a kulcsszó az átányiaknál és a könyv lapjain is a rend. Kialakult a rendje az örökléstől a templomi, lakodalmi, ünnepi üléshelyekig az egész életnek. A nagycsalád ideje pedáns módon be volt osztva, akárcsak a munka. Mindennek és mindenkinek megvolt az elfogadott helye a hevesi községben. A kötet szerkesztői, Granasztói Péter és Pozsgai Péter „megmentő néprajzként” jellemzik a tudományos vállalkozás műfaját. Amelyből az is kiderül, leginkább miben különbözött Átány más európai falvaktól. A nemzethez való ragaszkodásuk az iparosodást és az urbanizációt is eredményesen segítette elő. A több generációra visszanyúló írni-olvasni tudás, a paraszti műveltség pedig azt a tévhitet cáfolja évtizedekkel a kötet első megjelenése után is, hogy a vidéki magyar embert bármikor is az elmaradottságból kellett volna felemelni. Így aztán megtudhatjuk, mit takar az átányiak önmeghatározása, a „korrekt parasztok” címadás.
(Fél Edit–Hofer Tamás: „Mi, korrekt parasztok…” Hagyományos élet Átányon. Korall Társadalomtörténeti Egyesület, Budapest, 2010. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.