Elhunyt Dobszay László

Vakulya Eszter
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú betegség után, 77. életévében tegnap elhunyt Dobszay László zenetörténész, zenekutató s talán a világ legismertebb magyar muzikológusa, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia volt elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa. A Széchenyi-díjas zenetudós-karnagynak köszönhető a magyar gregorián zeneélet felvirágoztatása, az egyházzenei képzés rendszerváltozás utáni beindítása, de a gregorián iskolai énekoktatásba való bevezetése is a nevéhez fűződik.
Emellett számos magyar és egyetemes zenetörténeti összefüggésre mutatott rá, a magyar népzenét pedig – amelynek gyűjtője is volt – az európai és ázsiai példákkal párhuzamban egy teljes rendszer részeként helyezte el. Ugyanezt a gondolkodásmódot igyekezett átadni tanítványainak a Zeneakadémián, amikor újra végigvezette hallgatóit a teljes folyamaton. Megunhatatlan előadó volt. Miközben munkásságának első szakaszát inkább a népzene és a dallamtörténeti vizsgálódások határozták meg, utolsó évtizedeiben egyre erőteljesebben fordult az egyházi zene felé. 1970-ben Szendrei Jankával és Rajeczky Benjaminnal megalapította a Schola Hungaricát, ennek karnagyaként szintén nemzetközi nevet szerzett. Annak ellenére, hogy nem ezzel vívta ki az ismertséget, Bartók műveinek komoly ismerője volt, de például Mozart-szimfóniákat is olyan szemszögből tudott megvilágítani, amellyel manapság ritkán lehet találkozni. Dobszay Lászlóval egyik legnagyobb újkori alakját veszítette el a magyar zenetörténet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.