Elkülönítő, avagy dühöngő?

Nem érzi magát bűnösnek, s most is ugyanazt tenné – így nyilatkozott tegnap annak a kecskeméti speciális iskolának az igazgatónője, aki ellen – huszonhét munkatársával együtt – úgynevezett dühöngőszoba kialakítása miatt emelt vádat az ügyészség. Ide a kezelhetetlen gyermekeket zárták be. A büntetőügyben a Kecskeméti Városi Bíróságon tegnap a vádirat ismertetésével kezdődött meg a tárgyalás 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt.

Munkatársunktól
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekamerázott, berácsozott ablakú, hatszor öt méter alapterületű dühöngőszobába zárták be 2007 novembere és 2010 januárja között azokat a fiatalokat, akik agresszívan, deviánsan viselkedtek, illetve szökést kíséreltek meg – derült ki a Göblyös Péter ügyész által a Kecskeméti Városi Bíróságon tegnap felolvasott vádiratból. Eszerint Kimpián Ildikó (képünkön) elsőrendű vádlott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma, Egységes Pedagógiai Szakszolgálata, Gyermekotthona és Szociális Intézménye igazgatójaként munkatársaival együtt hozta létre a „dühöngőszobát” a speciális nevelési igényű és fogyatékos fiatalokat is gondozó komplexumban. A vádirat szerint a Juhar utcai intézmény gyermekotthoni részlegében elhelyezett hét lányt, valamint öt fiút sújtottak elzárással a vádlottak, vagyis az intézmény pedagógusai, nevelői és asszisztensei.
A vádhatóság szerint a helyiséget a hatályos gyermekvédelmi jogszabályokat megszegve, a szakhatóságok által kiadott működési engedélyt figyelmen kívül hagyva alakították ki az intézményben. Az ügyész ezért Kimpián Ildikót felbujtóként nyolc esetben 18. életévét be nem töltött, további négy esetben pedig nagykorú személy sérelmére személyi szabadság folytatólagosan elkövetett megsértésének bűntettével vádolja.
Az elsőrendű vádlott 27 munkatársának felelősségre vonását Göblyös Péter a cselekmények elkövetésével összefüggésben hasonló büntetőjogi kategóriák alapján látta indokoltnak. Kimpián Ildikó a Magyar Távirati Iroda értesülései szerint a tárgyalás szünetében úgy nyilatkozott: meggyőződése szerint nem követett el bűncselekményt. – Nem bántam meg semmit, hasonló helyzetben ma is így tennék – mondta. Hangsúlyozta: valójában nem „dühöngőről”, hanem egy – külföldön már évtizedek óta bevált – nyugati mintára létrehozott elkülönítő helyiségről volt szó. Hozzátette, a módszer ma Magyarországon nem szabályos, de a leghumánusabb és legeredményesebb eljárás az ön- és közveszélyes fiatalok megfékezésére. Kitért arra is, hogy a szakma ezeket a problémákat Magyarországon jelenleg tabuként kezeli, a hasonló profilú intézmények egyedi megoldásokat alkalmaznak ilyen esetekben, mivel a törvény nem tartalmaz megfelelő útmutatást.
– Ami pedig a személyes szabadság korlátozását illeti, az intézményi gondozás ténye már eleve jelentősen szűkíti a mozgás, valamint a tartózkodási hely szabad megválasztásának lehetőségét – állította az elsőrendű vádlott. A tárgyalás a jövő hétfőn Kimpián Ildikó meghallgatásával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.