Ellenőrzött, mégis növekvő zajszint

Olvasónktól
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is lezajlott a Sziget Fesztivál, még hangosabb körülmények között, mint tavaly. A beharangozás során ígérték, hogy a zajszintet folyamatosan ellenőrzik és korlátozzák. Ez bizony nem történt meg. Nem szeretném azt hallani, hogy de igenis mérték, és a megadott értéken belül volt, ez blabla. Ha én – és természetesen nem csak én – hallom ezt hét kilométer távolságban Budakalászon, és hallják ugyanúgy Dunakeszin is, ez minden törvényes keretet túlhalad. A zajkibocsátás ilyen hallhatósággal legalább 130–150 decibel volt. Szerény becslés. A törvény egyértelműen rendelkezik; hogy ne sokat keresgéljenek: 8/2002 (III. 22.) KöM–EüM. Ez lakóövezetben negyven, üdülőövezetben harmincöt decibelről szól 22 és reggel 6 óra között. A nappali érték ennél tíz decibellel magasabb. A decibelértékek nem egyenes arányban nőnek, hanem köbösen! Hányszorosan lépték túl ezt a fesztiválon egy héten keresztül? Higgyék el, nem túlzok, de esténként tíz óra után a függöny lobogott a hangerőtől. Úgy gondolom, a terület tulajdonosának és bérbeadójának kötelessége a törvényeket a szerződő féllel betartatni, a törvényszegés esetén egyrészt hivatalból eljárni, másrészt a hatóságok segítségét kérni. Egész héten nem történt semmi. Ez nemcsak a törvény semmibevétele, hanem a teljes érzéketlenség a lakossággal szemben, akiket pedig képviselni és megvédeni kellene. Különösen furcsa ez akkor, amikor már külön ombudsman foglalkozik a zajjal. Vagy ez csak szemfényvesztés? Hogy akar a főváros tisztességes törvénytisztelő polgárokat, ha nem ezt a példát mutatja? Milyen anyagi érdekek mozognak a háttérben, amelyek a törvényeket felülírják? Készülhettek volna a zajvédelemre, hisz tavaly ugyanez a felháborodás kísérte a fesztivált. Lesz-e mindennek következménye? És mit várhatunk jövőre? Talán vegyük kezünkbe sorsunk irányítását, és vonuljunk tiltakozásul az utcára? Akkor mi szükség az önkormányzatra?

Réti Antal
Budakalász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.