Elmaradó adóváltozások?

A friss gazdasági adatok hatására akár korábbi adóügyi elképzeléseit is megváltoztathatja a kormány. Szakértők szerint csúszhat a szuperbruttó és az adójóváírás kivezetése.

Jakubász Tamás
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértői berkekben elképzelhetőnek tartják, hogy a kormányzat – a korábbi terveivel ellentétben – a friss gazdasági adatok hatására jövőre változatlanul hagyja a személyi jövedelemadó rendszerét. A hozzáértők eszmefuttatásának kiindulópontja, hogy a múlt héten napvilágot látott számsorok szerint a bruttó nemzeti össztermék, azaz a hazai GDP emelkedése elmarad a várttól, emiatt mérséklődnek az állami bevételek. – A kedvezőtlen adat megjelenése előtt az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy a kormány csökkenti az úgynevezett szuperbruttó értékét, emellett farag az adójóváírásból – kezdte a helyzet ismertetését Lőcsei Tamás. A PwC cégtársa felelevenítette: a szuperbruttót a Bajnai-kormány vezette be, s a lényege, hogy a bruttó keresetet 1,27-tel meg kell szorozni. A például százezer forintot kereső személy így 127 ezer után adózik. A kormány korábbi elképzelései arról szóltak, hogy a szorzó 2012-ben a felére mérséklődik, 2013-ban eltűnik. – A jövő évre tervezett lépés több mint százmilliárd forintot hagyna a lakosságnál, vagyis ennyivel mérséklődne az állami bevétel – mutatott rá Lőcsei Tamás. Az adójóváírás kivezetéséről is hallani lehetett, az intézkedés emelné az adóterheket.
A szakember nem lepődne meg azon, ha egyik módosítást sem vezetné be jövőre a kormányzat. – A szuperbruttó megfelezésének elhagyása százmilliárdnál is nagyobb többletet jelenthet a költségvetésnek – fogalmazott Lőcsei. A szorzó változatlanul hagyása ugyanakkor lehetetlenné teszi az adójóváírás lefaragását. – A kormány egyik legfontosabb törekvése, hogy az egykulcsos adóval senki ne járjon rosszabbul, így nem valószínű az adójóváírás mérséklése, a közterhek emelése – mondta a szakértő, megemlítve: a svájci frank árfolyamának hektikus változása éppen elég gondot okoz a lakosságnak. Lőcsei Tamás meglátása szerint az év végére pontosabb kép rajzolódhat ki a gazdaság állapotáról, az adóváltozások kérdése ekkor dőlhet el.
– A GDP kedvezőtlen alakulása miatti kiesést más forrásból is pótolhatja a kormány, például elcsúsztathatja a tömegközlekedési cégek megsegítését, vagy elhagyhat más kiadásokat – fogalmazott kérdésünkre Vámosi-Nagy Szabolcs. Ha a kabinet adóügyi megoldást keres – folytatta az adóhivatal korábbi elnökhelyettese –, akkor a szuperbruttó felezésének elhalasztása tűnik a legvalószínűbb lépésnek. Az egykulcsos rendszertől szinte biztosan nem lép vissza a kormány, miként a 16 százalékos kulcs emelése sem valószínű. – Szóba jöhet még a dohány vagy az alkohol jövedéki adójának növelése, esetleg új adónem bevezetése – vélekedett a szakember, majd rámutatott: nem jelentene a kormánynak nagy presztízsveszteséget, ha a szuperbruttót változatlanul hagyná.
Eközben Pálffy István kereszténydemokrata képviselő a Klubrádióban egy átmeneti időszakra szóló, a gazdagabb rétegeket sújtó szolidaritási adó bevezetéséről beszélt. A honatya a MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az ötletet általánosságban vetette fel. Elmondása szerint ez nem része a hivatalos politikának, nem olyan javaslat, ötlet, ami konkrét formában akármelyik kormánypárti frakciótól származna. Ezért – szögezte le – ezt a kérdést ilyen szempontból nem kell kezelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.