Élőlánc a bankszövetség körül

Tegnap megalakult az otthonvédelmi bizottság, mely többek között a banki hitelek árazását kíséri majd figyelemmel. A Nemzeti Eszközkezelő Társaság a jövő hét elején állhat fel. Tegnap száznál is több civil alkotott élőláncot a Magyar Bankszövetség épülete előtt. Egyikük petíciót adott át a szövetség és a kormány képviselőinek. A beadvány készítője szerint a civilek bevonásával kell újratárgyalni az adósmentést.

Munkatársunktól
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap megtartotta első ülését az otthonvédelmi monitoring- bizottság, amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje a bankok viselkedését és azt, hogyan érvényesül a devizahitelesek védelme érdekében létrejött árfolyamgát – közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter újságírók előtt kifejtette: a jövőben havonta kétszer ülésező testület – amelynek tagja Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke és Kármán András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, aki egyben a bizottság vezetője is – elfogadta várható ülésezési, működési rendjét, és számba vette feladatait. – Ha a bizottság bármi olyat tapasztal a bankok részéről, ami a devizahitelesek számára hátrányt vagy kárt okoz, azonnali közbelépést javasolhat a kormánynak – mondta a szóvivő. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a kormány elé a bizottság egyedi ügyeket nem fog terjeszteni, hanem a szabályozás módosítására vonatkozó javaslatokat tesz.
Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a testület különösen odafigyel majd a banki hitelek árazására és a törlesztőrészletek számításának átláthatóságára. A hitelek árazásával összefüggésben Szijjártó Péter azt mondta: számos olyan jelzés érkezett, hogy bár a svájci frank árfolyama minden pénzintézet számára ugyanúgy változik, a törlesztőrészletek, illetve a kölcsönök terheinek kiszámítása mégis bankonként, illetve egyénenként különböző.
A napokban lezárulhat a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) felállítása is. A távirati iroda értesülései szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. már megkezdte a társaság létrehozását. A társaságnak legkésőbb e hónap végén kell megkezdenie a működését. A NET felállítása érdekében a kormány kétmilliárd forintot csoportosított az NVM-hez. A tervek szerint a társaság 2014 végéig ötezer olyan lakást vesz majd a tulajdonába, melynek lakói nem tudták törleszteni a kölcsönüket. A fizetésképtelen ügyfelek nem kerülnek az utcára, hanem bérlőként élhetnek ugyanott.
Az otthonukat elvesztő adósoknak szánt ócsai szociális bérlakásokba várhatóan tavasszal költözhetnek be az első lakók. Az első ütemben nyolcvan ház készül el.
– Az ócsai szociális lakóteleppel összefüggő szakértői anyagok és a területrendezési tervek szeptember végéig készülnek el – közölte a távirati irodával Horváth Tamás, a település alpolgármestere. Az alpolgármester azt is elmondta, bízik benne, hogy hamarosan több hazai és külföldi beruházó érkezik majd Ócsára, illetve az állam ide irányít olyan vállalkozásokat, amelyek munkát adnak a növekvő lélekszámú településen állást keresőknek.
Mindeközben a civilek az adósok védelmében petíciókkal bombázzák az állami és pénzügyi szerveket. Fülei-Szántó András állampolgári jogaival élve tegnap élőláncot szervezett a Magyar Bankszövetség épülete elé, és petíciót adott át a szövetségnek. A magánszemély kezdeményezéséhez több civil szervezet is csatlakozott, így száznál is többen gyűltek össze az eseményre. A résztvevők a Parlamenthez is átvonultak, ahol Fülei-Szántó a kormány képviselőjének is átnyújtott egy beadványt.
A petíciók legfontosabb kérése az, hogy a pénzintézetek és a kormány képviselői újra üljenek le egymással, és tárgyaljanak a bajba jutott adósok helyzetének javításáról, ám ezúttal az egyeztetésekbe vonják be a civil szervezeteket is. Emellett Fülei-Szántó aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a jelek szerint 2015-ben, az árfolyamrögzítés lejártával az adósoknak jelentősen megemelkedhet a törlesztőrészlete, így sokan akkor kerülhetnek végzetes bajba.

Svájcnak sem jó az erős frank. Egyre inkább megérzi a svájci gazdaság a frank hosszabb ideje tartó erősödését. Egy távirati iroda által idézett tegnapi felmérés már egyenesen az alpesi ország növekedési ütemének lassulását jelzi. A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 1,61 pontra csökkent augusztusban a júliusi 1,98 pontról. A KOF közleménye szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a svájci hazai össztermék (GDP) bővülése jelentősen lassul az év hátralevő részében. Svájc gazdasága egyébként tavaly tért vissza a növekedési pályára; akkor a GDP 2,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.