Elszámoltatnák Verest

Veres János büntetőjogi felelősségének tisztázását szorgalmazza a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ügyében a Civil Összefogás Fórum. A rendőrség – a civilek feljelentése nyomán – lassan egy éve vizsgálja a történéseket; jelenleg az MNV egyes szerződéseit elemzi és tanúkat hallgat meg.

Jakubász Tamás
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futószalagon hallgatja ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azokat a személyeket, akiknek tudomása lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2007-es kialakításának körülményeiről. A nyomozó hatóságtól megtudtuk, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya folytatólagos és folyamatos tanúkihallgatásokat tart, és szerződéseket elemez. Az MNV pedig azt közölte: a rendőrség több kontraktust is bekért. A BRFK hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.
Az eljárás 2010 szeptemberében, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) feljelentése alapján indult meg. A civilek szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megalapítását szabálytalanságok kísérték. Az MNV a három korábbi állami vagyonkezelő egybegyúrásával jött létre: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV), valamint a nemzeti földalapkezelő 2007 utolsó napján megszűnt, s helyükbe a következő napon az új szervezett lépett. Feljelentésében a CÖF az írta: az egykori döntéshozók hanyag módon kezelték az állami vagyont. A történések – a civilek szerint – felvetik az akkori vezetők és a pénzügyminiszter, Veres János felelősségét is.
Feljelentésüket a civilek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009 augusztusában közzétett jelentésére alapozták. A dokumentumban a számvevők több megállapítást is tettek a 2007-es történésekről. Az ÁSZ például rögzítette: a KVI és a földalapkezelő nem készített megfelelő vagyonmérleget, emellett a régi vagyonkezelők és az MNV között nem volt leltárral alátámasztott átadás-átvétel. A három szervezet tehát nem adott számot kellően az általa kezelt állami vagyon akkori nagyságáról. Mindez ahhoz vezetett, hogy az új vagyonkezelő, az MNV nyilvántartása sem tükrözte a valós helyzetet. Eredetileg ugyanis azt tüntették fel, hogy az MNV-hez 1771,2 milliárd forint állami vagyon került az elődszervezetektől. Az ÁSZ vizsgálata azonban kiderítette: megalakulásakor az MNV sokkal több, összesen 15 966,9 milliárd forintnyi köztulajdont vett át. – Közel másfél évig az állami vagyon döntő része nem jelent meg a hivatalos adatsorokban – mutatott rá a CÖF. A civilek azt is kifogásolták: a három vagyonkezelő 2007-es integrációjának előkészítésével az állami apparátus helyett milliós összegekért magáncégeket bíztak meg. A CÖF egyes szerződéseket a BKV-botrányból már ismert kétes megállapodásokhoz hasonlított.
– Bízunk benne, a nyomozás rávilágít arra a hanyagságra, ahogy az előző ciklusokban bántak az állami vagyonnal – mondta most lapunknak a tavalyi feljelentést elkészítő Csizmadia László. A CÖF alapítója és szóvivője úgy fogalmazott: a civil társadalom elérkezettnek látja az időt, hogy az igazságszolgáltatás rámutasson azokra, akiket mindezért büntetőjogi felelősség terhel. Rövid úton tisztázni kell, milyen szerepet játszottak az elmúlt időszak kétes ügyeiben a korábbi vezetők: elmarasztalhatók-e a KVI, az ÁPV és a földalap egykori irányítói, s terheli-e felelősség Veres János volt pénzügyminisztert és az akkori kormányfőt, Gyurcsány Ferencet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.