ENSZ-ítélet Szíriának

Munkatársunktól
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan határozatot fogadott el az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nagy szavazattöbbséggel tegnap, amely elítéli a szíriai hatóságok által a rendszerellenes tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot, és követeli, hogy Damaszkusz működjön közre a március óta elkövetett atrocitások kivizsgálásában. A 84 tagú testületben 33 igen, 4 nem és 47 tartózkodás volt. Rá szavazott a tanács valamennyi arab tagja, ellene volt viszont Ecuador, Kína, Kuba és Oroszország. A Szíriát a tanácsban képviselő diplomata teljes mértékben politikai indíttatásúnak nevezte a határozatot, de közölte, hogy országa „valamikor a közeljövőben” kész fogadni egy ENSZ által a jogsértések vizsgálatára kiküldött csoportot.
Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság és India kedden közös nyilatkozatban ellenezte, hogy nyomást gyakoroljanak Szíriára, és állást foglalt amellett, hogy a szíriai problémákat maguk a szíriaiak oldják meg, amihez kellő időt kell biztosítani számukra. A három ország Bahreint és Jement hozta fel példaként, rámutatva, hogy bár azokban is voltak elnyomó intézkedések, egyik ország irányító rezsimjének gyengítése érdekében sem történtek komoly lépések. Brazília, Dél-Afrika és India delegációja nemrég Szíriában járt, s találkozott Bassár el-Aszad elnökkel, valamint Valíd Moallem külügyminiszterrel. A szíriai vezetők elmondták, hogy az országban zajló tiltakozások részvevői három csoportra oszthatók: tudósokra és értelmiségiekre, akik demokratikus átalakulást igényelnek, olyan emberekre, akik elégedetlenek a gazdasági gondok és az elnyomás miatt, valamint a rendszert megdönteni akaró harcias személyekre.
A magyar Külügyminisztérium is követte tegnap a nyugati álláspontot. Közleményében úgy fogalmazott, hogy „Aszad elnök mára elvesztette legitimációját, az általa alkalmazott kíméletlen önkény hiteltelenítette folyamatos reformígéreteit is. Szíria lakossága megérdemli, hogy a demokratikus változásokra irányuló óhaja teljesüljön. Aszad elnök ennek ma útjában áll, itt az idő, hogy félreálljon”.
Közben a szíriai ellenzék vezető tagjai „nemzeti tanácsot” állítottak fel egy Isztambulban tartott találkozón abból a célból, hogy összehangolják a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellen országszerte folyó küzdelmet. A tanács körülbelül két héten belül ül össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.