Feléledőben a magyar sörkultúra

KÓSTOLÓ

Klementisz Réka
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban szépen nyitotta a nyári sörszezont a pesti palotanegyedben az úttörőnek szánt Főzdefeszt, tegnap óta pedig az I. Budavári sörfesztiválon folyik a ser a bajor sörgyönyörűségektől a cseh klasszikusokon át a magyar kézműves büszkeségekig.
Mert ez itt már a gasztronómiai forradalom újabb állomása, a friss fejezet a sörről szól, még ha érthetetlenül későn jutott is az eszünkbe, hogy a kádári időkben letarolt borkultúrán, az újraélesztett fröccskultuszon túl van itt még valami. Hogy túl lehet jutni a „döglött” habon, minek is szegény Hrabalt holtában bosszantani mindenféle pancsolt szégyenlevekkel, amikor akár lehetne a sört méltó helyén, asztalfőre emelve is élvezni.
A sörfesztivál célja a hagyományteremtés mellett nyilvánvalóan a kíméletes tudatformálás, hátha valahogy sikerül összehozni a fogyasztókat, a sörfőzőket és a kocsmárosokat, hogy kóstoljanak, szövetkezzenek a magyar sörkultúra szebb jövője érdekében. Először esik meg például, hogy százféle sör elérhető egy helyen, és képviselteti magát a fesztiválon egy ígéretes kezdeményezés, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete is. Trappista, gyümölcsös, pilseni, búza, és az alapdilemma: világos vagy barna. Itt az alkalom, tessék választani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.