Felkapaszkodott a BUX

Miközben a pesti börze mutatója csekély emelkedéssel zárta a hetet, addig a svájci frankkal nagyot fordult a világ. Tegnap délután – állítólag piaci pletyka hatására – megingott a frankárfolyam.

Munkatársunktól
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett némileg emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 67,19 pontos növekedéssel 17 839,86 ponton állapodott meg. A pesti parketten mindössze 7,1 milliárd forintért cseréltek gazdát a részvények, s a vezető papírok vegyesen szerepeltek. Legjobban a Mol teljesített, az olajcég részvényei 1,9 százalékkal drágultak. Növekedett az OTP-papírok értéke is, mégpedig egy százalékkal. A Richter és a Magyar Telekom ugyanakkor olcsóbbá vált: előbbi 0,9, utóbbi 1,2 százalékkal. Mint mindenütt a világon, itthon is a délutánt várták a befektetők. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke ekkor mondott beszédet. Ben Bernanke nem jelentett be újabb ösztönző lépéseket, ehelyett annyit közölt, hogy a Fed figyelemmel kíséri a gazdaság helyzetét, és megtesz mindent a válságból való kilábalás elősegítéséért. Az elnök szólt arról, hogy a növekedés továbbra is mérsékelt, a hosszabb távú kilátásokról ugyanakkor optimistán nyilatkozott. Szerinte az amerikai gazdaságot nem érte tartós sérülés. – Jóllehet továbbra is jelentősek a gondok, a növekedés alapjait nem rendítették meg az elmúlt négy év sokkjai – mondta a Fed-elnök.
Eközben érdekes folyamatok játszódtak le a pénzpiacokon. Az MTI tájékoztatása szerint világszerte Ben Bernanke-tól vártak iránymutatást, így délutánig a kivárás volt a jellemző, s a forint árfolyama alig változott. Később azonban jelentősen gyengült a svájci frank, ami mögött a kereskedők piaci pletykákat sejtettek. Sokan arról beszéltek, hogy nagy svájci kereskedelmi bankok újabb költségekkel terhelhetik meg az egyébként is negatív kamatozású frankbetéteket, a svájci deviza így hirtelen viszonylag sokat veszített vonzerejéből. Míg a frankot 16 órakor 239 forinton jegyezték, addig egy órával később már 232 forint közelében járt az árfolyam. Délután ötkor egy frank 233,12 forintot ért, miközben az eurót 272, a jent 2,46 forinton jegyezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.