Felminősítés a láthatáron?

Egyes külföldi szakértők úgy vélik, a következő hat hónapban több kelet-közép-európai állam, így Magyarország besorolásán is javíthatnak a nemzetközi hitelminősítők. Mások ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a svájci frank drámai mértékű erősödése hatalmas, már-már rendszerszintű kockázatot jelent, ami – más tényezőkkel együtt – messzire tolhatja esetleges felminősítésünket.

Jakubász Tamás
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kategóriát emelt a napokban Csehország besorolásán a Standard & Poor’s hitelminősítő cég. A döntést némely külföldi szakértő egy folyamat első lépésének tekinti. Simon Quijano-Evans, az ING Bank közgazdásza például arról beszélt a Rzeczpospolita című lengyel napilapnak, hogy a cseheket hat hónapon belül Oroszország, Ukrajna, Lengyelország és Magyarország követheti. A szakember tehát egyfajta térségbeli felminősítési hullámra számít.
Az elképzelést nem osztja minden hozzáértő. A távirati iroda által idézett lengyel elemzők arra mutattak rá: a lengyel államadósság jóval magasabb, mint a cseh érték, s ez a tény önmagában is elegendő lehet a remélt felminősítés elmaradásához. A szakértők szerint az október 9-én esedékes lengyel parlamenti választásokat biztosan megvárják a hitelminősítők, hiszen sok múlik azon, menynyire kötelezi el magát az új kormány a költségvetési hiány csökkentése mellett. Túlzónak tartja a hazánk felminősítéséről szóló nyilatkozatokat Suppan Gergely is. A Takarékbank vezető elemzője lapunknak úgy nyilatkozott: a háromból jelenleg két hitelminősítő is attól tart, hogy kedvezőtlen irányt vehetnek a honi folyamatok, így az is kisebb csodának számítana, ha a negatív kilátásokról szóló megjegyzések eltűnnének Magyarország neve mellől. A szakember több ok miatt sem lát reális esélyt arra, hogy hazánkat a következő fél évben felminősítsék. Az egyik legnagyobb problémát az állam és a lakosság hatalmas méretű adóssága jelenti. – A svájci frank árfolyamának emelkedése óriási, már-már rendszerszintű kockázatot jelent – fogalmazott a szakember. Szerinte nemzetközi osztályzataink közeljövőbeli javítása akkor lett volna lehetséges, ha a frank kétszáz forint körüli árfolyamon ver tanyát, ám jelenleg még ettől a szinttől is messze vagyunk. A másik hátrányos tényező a magyar gazdaságnak a kelleténél lassabb ütemű növekedése – mondta Suppan Gergely.
Az elemző úgy véli: sorsfordító lehet a jövő évi költségvetés. Ha a befektetők és a szakértők elfogadhatónak ítélik a büdzsé számsorait, úgy változhat a jelenleg nem túl kedvező megítélésünk. Ám felminősítésre ezzel együtt is csak akkor számíthatunk, ha az elengedhetetlen nagyszabású intézkedéseket végrehajtja a kormány, miközben tartja magát a költségvetési hiány tervezett mértékéhez. Suppan rámutatott: Magyarországnak az előző nyolc év miatt – más államokhoz képest – kétszeres erőfeszítéseket kell tennie. A minket övező bizalmatlanságot csak így küzdhetjük le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.