Fico alattomosságáról írtak

Magyarország és Szlovákia viszonya problémás és hullámzó – ez áll a WikiLeaks által a napokban közzétett többezernyi amerikai diplomáciai távirat egyikében. „Lehet, hogy egy szép kapcsolat kezdete, de még nem tartunk egészen ott” – idézte az Origo a pozsonyi amerikai nagykövetség értékelését Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő szécsényi találkozójáról.

Munkatársunktól
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fico – olvasható a táviratban – arra használta fel a rossz viszony kiegyensúlyozására szervezett találkozót követő közös sajtótájékoztatót, hogy néhány ütést mérjen a magyar nacionalistákra. Megemlítették Ficónak azt a távirat szerint alattomoskodó javaslatát is, hogy a következő találkozót Révkomáromban javasolta, ahol két emlékmű, Szent István, illetve Cirill és Metód szobrainak ügye keltett feszültséget. A nagykövetségi kommentár szerint alig várható, hogy a hullámzó viszony kisimul a két ország kormányfőinek tárgyalásai révén. „Úgy tűnik, hogy a félelem attól, nehogy kicsinyesnek tűnjenek az EU-ban, pillanatnyilag győzött.” A nagykövetség pozitívan értékelte, hogy a megegyezésben kikötötték az EBESZ nyelvtörvényre vonatkozó ajánlásainak tiszteletben tartását, de megjegyezték: „Ficóról tudjuk, hogy alkalmazkodik a nemzetközi közvéleményhez, ha politikailag fontosabb, de ellenszegül annak, ha az jár nagyobb politikai haszonnal.”
A felvidéki Új Szó által idézett pozsonyi táviratok szerint a 2010-es választások után Fico a legszívesebben ellenzékben látta volna koalíciós partnerét, a magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártot (SNS), de a két magyar pártot, az MKP-t és a Hidat is. A jelentés szerint Fico különösen tartott attól, nehogy hasonlóan feszült helyzet alakuljon ki a romák és a többségi társadalom között, mint Magyarországon. Ezért utasította belügyminiszterét, hogy növelje a rendőri jelenlétet a kelet-szlovákiai roma telepeken.
Egy másik budapesti táviratban Jeff Levine ügyvivő meglepődve vette tudomásul, hogy a roma és a zsidó közösségek még a Jobbik növekvő népszerűsége ellenére sem tudnak együttműködni, sem egymással, sem saját közösségeiken belül. A távirat azt is megállapítja, hogy a roma és a zsidó közösség nem tekinti partnernek egymást. A zsidó közösség megosztott, a többség nem vallásos, a vallásosak pedig több különböző csoporthoz tartoznak, amelyek a nagyobb befolyás és anyagi támogatás érdekében egymást marják a hatalomért és a legitimációért. Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke megkérte az amerikaiakat, hogy ne szerepeltessék egy cikkben a nagykövetség honlapján Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével. Mint mondta, „az olyan lenne, mintha a püspököt meg a boszorkányok vezetőjét egymás mellé állítanák.”
A táviratokból kiderül az is, hogy „nyilvánvalóan” politikai befolyás alatt született döntés a Sláger Rádió és a Danubius Rádió frekvenciáinak elvételéről. Egy másik dokumentum szerint az amerikai diplomácia sérelmezte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem foglalt állást Grúzia orosz lerohanásának kérdésében 2008-ban, noha az sok hasonlóságot mutatott az 1956-os magyar eseményekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.