Fizethető egy életen át

Még hetvenöt éves koruk előtt vissza kell fizetniük az adósoknak az árfolyamrögzítés során felgyülemlett tartozásukat. Az új szabályok szerint a fiatalok több mint négy évtizeden át is törleszthetik adósságukat, amit egyébként jócskán megnöveltek az augusztus eleji árfolyamcsúcsok.

Csécsi László
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négyszázmilliárd forinttal nőhetett meg a lakosság devizahitel-tartozása június óta a svájci frank szárnyalása miatt. A nyár első hónapjában az összes adósság közel 5400 milliárd forintot tett ki, holott akkoriban még csak 220 forint környékén járt a svájci fizetőeszköz árfolyama. Mivel azóta jelentősen megdrágult ez a valuta, és mostanság is inkább 240 forint közelében tartózkodik a kurzus, lapunk becslése szerint a devizaadósság hazai pénzben számolva már meghaladhatja az 5800 milliárd forintot. A svájci frank erősödése természetesen a törlesztőrészletekben is megmutatkozik. Augusztus első felében, amikor a pénzintézetek az adósok többségének havi terhét kiszámolták, a frank 260 forint fölött is járt, de 240 forint környékén is megfordult. Aki rosszabb napot fogott ki, annak 15-18 százalékkal többet kellett fizetnie augusztusban, mint egy hónappal korábban.
A hirtelen drágulás azonban úgy tűnik, egyelőre nem hozta meg az emberek kedvét az árfolyamrögzítéshez, holott augusztus 12-től már csatlakozhatnak az adósok a programhoz. A lapunknak nyilatkozó bankok szerint a tömeges érdeklődés elmaradásának egyik oka az, hogy egészen e hét hétfőig nem volt világos, hogy miként kell majd visszafizetniük a programban részt vevő adósoknak a 2014 év végéig felgyülemlő tartozásukat, amit egy úgynevezett gyűjtőszámlán tartanak nyilván a pénzintézetek. Az elmúlt hetekben arról szóltak a hírek, hogy az árfolyamrögzítés végeztével legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet majd az adósok törlesztőrészlete, de mint kiderült, ennél jóval nagyobb mértékben nőhetnek a havi terhek.
A félreértéseknek a kormányrendelet megjelenése vetett véget. Eszerint 2015-től a törlesztőrészleteket az érvényes árfolyam szerint kell fizetni, és erre az összegre még rájön a felhalmozódott adósság törlesztése, ami a 180-as frank mellett számolt részletnek legfeljebb 15 százaléka lehet. A rendelet azt is meghatározza, hogy a gyűjtőszámlán keletkező hitel futamideje legfeljebb 30 évvel haladhatja meg az adós devizakölcsönének futamidejét. Mivel a legtöbben 2005 és 2007 között vették fel a hiteleiket, azok futamideje pedig húsz év körül van, sokaknak akár több mint négy évtizedük is lehetne a kölcsön rendezésére. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az emberek többsége valószínűleg egy évtizeden belül rendezni fogja ezt a tartozást. Egy ilyen hosszú periódus valószínűleg lehetővé teszi azt is, hogy a kiegészítő hitelnek ne legyenek magasak a törlesztőrészletei. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy ez alól a szabály alól is vannak kivételek: az adósoknak ugyanis mindenképp vissza kell fizetniük a tartozást a hetvenötödik születésnapjuk előtt. Ez azt jelenti, hogy minél idősebb az árfolyamrögzítéssel élő ügyfél, annál rövidebb idő áll rendelkezésére a tartozása visszafizetésére, vagyis a törlesztőrészlet is magasabb lehet a rendeletben szereplő 15 százaléknál.
Az új szabályok egyébként azt is lehetővé teszik, hogy az adósok magasabb törlesztőrészletekben fizessék vissza a gyűjtőszámlán szereplő tartozást, mint az árfolyamrögzítés alatti részletük 15 százaléka. Ezt a megoldást azok kérhetik a bankjuktól, akik úgy érzik, nem okozna nekik gondot a magasabb havi teher sem. Az erről szóló kérvényt legkésőbb hatvan nappal az árfolyamrögzítés vége előtt el kell juttatniuk a pénzintézetükhöz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.