Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Forma–1-es szakácsverseny

Alig egy hónap múlva rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Ornak a magyarországi selejtezőjét. A szervezők reményei szerint a győztes a verseny európai fordulóján képviselheti hazánkat.

2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 14-én a 30. Hoventa Nemzetközi szálloda-, vendéglátó-ipari és gasztrotechnikai szakkiállítás alkalmával rendezik meg idén a Bocuse d’Or, a világ legrangosabb szakácsversenyének a magyarországi selejtezőjét. A versenyt, amelyen több mint fél tucat hazai fiatal szakács indul, a Bocuse d’Or Akadémia és a Hungexpo szervezi.
Az október 14-i versenyt előselejtezők előzték meg, onnan heten jutottak tovább. Részt vehet a döntőn Széll Tamás is, a Michelin-csillagos Onyx étterem helyettes konyhafőnöke, aki eddig két Hagyomány és Evolúció versenyt nyert meg nemzetközi zsűri előtt.
Bíró Lajos, a Magyarország vezető éttermeit képviselő Bocuse d’Or Akadémia új elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az októberi selejtezőn kizárólag a teljesítmény számít majd.
– Remélem, hogy a személyem elég garancia a hiteles versenyre – tette hozzá.
Ami az október 14-i selejtező témáját illeti, az indulók mindegyike ugyanabból az alapanyagból – nyelvhal garnélával és Label Rouge minősítésű csirke – készít hal- és húsételt. Mindkét ételhez két-két garnírungot, plusz mártást kell készíteni, és hat tányérra tálalni. – Minden versenyző három nyelvhalat kap, fél kilogramm garnélát és két csirkét belsőségeivel. Hozni lehet majd a mártásokhoz alaplevet előre elkészítve, továbbá tisztított, hámozott, de nem feldarabolt nyers zöldséget. Minden mást a helyszínen kell elkészíteni – áll a kiírásban.
A fiatal szakácsok előtt komoly a tét: az első helyezett várhatóan indulhat majd a 2012-es Bocuse d’Or Europe selejtezőn, amely Brüsszelben lesz 2012. március 20–21-én. A második helyezett egy külföldi Michelin-csillagos étteremben stázsolhat (tanonckodhat) egy hétig, míg a „bronzérmes” itthon teheti meg ugyanezt egy hazai Michelin-csillagos étteremben.
Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómia Egyesület alapítója megjegyezte, azért vesznek részt a Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjének szervezésében, mert az a gasztronómia csúcsa, a szakácsok Forma–1-es versenye. Mint mondta, a szakma kérte fel őket a közreműködésre azzal, hogy ha nem kapcsolódnak be a szervezésbe, akkor Magyarország hosszú időre lemondhat az európai versenyeken való részvételről. – Rangos szakácsversenyről van szó, amely tele van látványelemekkel is. A verseny zsűrijében sok a három Michelin-csillagos szakács – mutatott rá Molnár B. Tamás –, és jelen van a világ éttermi elitje, amely a minőségi termékek vásárlóközönségét képviseli. A gasztronómus kitért arra is, hogy a Magyar Gasztronómiai Egyesület mint civil szervezet minden számára elérhető eszközzel támogatja az indulókat, de valójában arra lenne szükség, hogy az állam is az ügy mellé álljon, ahogy ezt másutt teszi. – Skandináviában az illetékes minisztériumok eurómilliókat költenek el az előkészületekre és versenyzőik felkészítésére, mert tisztában vannak azzal, hogy az étkezési kultúra fejlesztésével az országimázst, a gazdaságot és általánosságban az életminőséget szolgálják saját országukban, értelmes életpályákat biztosítva, a társadalomnak szervező erőt adva ezzel – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.