Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Formálódóban a W alakú válság

A vártnál sokkal borúlátóbb előrejelzést adott ki tegnap az Európai Bizottság, amely szerint az unióban mindössze 0,1-0,2 százalékos növekedésre és az adósságválság mélyülésére lehet számítani a második fél évben. A jelentés szerint pénzügyileg katasztrofális nyarat zártunk, a tőzsdék több mint húsz százalékot estek, és a bizalom megingása ismét egy hitelválsághoz vezethet.

Szabó Anna
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyenge a világgazdaság, nem lehet kizárni a W lefolyású, vagyis egy újabb visszaesést jelentő válságot – áll az Európai Bizottság tegnap kiadott előrejelzésében, amely szerint az unió államaiban mindössze 0,1-0,2 százalékos negyedéves előrelépésre lehet számítani a második fél évben. A jelentést ismertető Olli Rehn pénzügyi biztos szerint a közösségnek egy sokkal kedvezőtlenebb külgazdasági környezettel kell számolnia, miközben a lakosság fogyasztása továbbra is mérsékelt marad. – Az adósságválság elmélyült, és a pénzügyi piacokon kialakult felfordulás rosszul hat a gazdaságra – hangsúlyozta a biztos, aki szerint a kilábalás „lassú és döcögős” lesz.
A jelentés szerint a tagállamokban bevezetett, illetve a közeljövőben bevezetésre kerülő megszorítócsomagok is fékezik a fellendülést, ezért éves szinten mindössze 1,6 százalékos növekedésre van kilátás az EU-ban, 1,6 százalékra pedig az euróövezetben. A gyengülő teljesítmény hátterében többek között az utóbbi hónapok pénzügyi megrázkódtatásai állnak: a tőzsdék átlagosan húsz százalékot estek vissza nyáron az amerikai adósságplafon és az eurózóna egyes tagállamait érintő államcsődfélelmek miatt. A Reuters információi szerint az uniós pénzügyminiszterek holnapi ülésére egy olyan belső dokumentum készült, amely egy újabb hitelválság kibontakozásának lehetőségére is figyelmeztet. A félelmek hátterében az áll, hogy az adósságválság okozta bizonytalanság átterjedhet a bankrendszerre, így elsőként azokkal a bankokkal szemben nőtt a bizalmatlanság, amelyek a csőd szélén álló Görögország kötvényeiből vásároltak be.
A feszültséget mutatja, hogy az Európai Központi Banknak a héten jelentős dollármennyiséggel kellett kisegítenie két nagybankot, amely azt is jelzi, hogy az amerikai partnerektől is már egyre nehezebb kölcsönhöz jutni. A bizottság jelentése szerint a bankok óvatosságból pénzt halmoznak fel, és már most megfigyelhető, hogy egyre kevesebb hitelt folyósítanak egymásnak, miközben a banki csődbiztosítások ára is emelkedett. – A hitelkihelyezés visszafogása és a kölcsönzési feltételek romlása jelentősen visszaveti a gazdasági fejlődést – olvasható a jelentésben.
Az unió kilábalását lassítják a még mindig magas energia- és nyersanyagárak is, amely előreláthatólag középtávon problémát jelent. A bizottság szerint a stagnáló lakossági fogyasztás sem húzza ki a bajból Európát, és az export is a vártnál kisebb ütemben nő, elsősorban a szűkülő amerikai kereslet miatt.
A legrosszabb kilátásokat az új munkahelyekkel kapcsolatban fogalmazta meg a bizottság: az év végéig nem sok javulásra lát esélyt, így az EU-ban továbbra is 9,5, míg az euróövezetben 10 százalékos munkanélküliséget jósolnak. A jelentés országonkénti lebontásban közölte a legnagyobb uniós gazdaságra vonatkozó előrejelzését: eszerint Németország 2,9, Lengyelország pedig 4 százalékos növekedéssel mindenkit maga mögé utasít.
A bankok is megérzik a tőzsdei esést és a bevételeik csökkenését, ezért az elmúlt hetekben több globális pénzintézet is jelentős létszámleépítéseket jelentett be. Tavaly év végén tízéves mélypontra került az alkalmazottak száma, és idén egy újabb hullámban bocsátanak el dolgozókat a pénzintézetek. A legtöbb főt érintő elbocsátásról a UBS, a Lloyds, a HSBC, a Royal Bank of Scotland és a Goldman Sachs döntött.

Mindörökké támogatás? Az Európai Unió országai továbbra is támogathatják pénzügyileg meggyengült bankjaikat annak ellenére, hogy 2012-től elvileg szigorodnának a bankok megmentésére vonatkozó előírások – derül ki abból az előadásból, amit az Európai Bizottság versenyfelelőse tartott a lengyelországi Wroclawban. – Egészen nyárig az volt a szándékom, hogy a jövő év elején bevezetjük az új (szigorúbb) szabályozást, mert abból indultam ki, hogy a pénzpiacokon addig normalizálódik a helyzet. A jelenlegi piaci körülmények közepette azonban nem lenne biztonságos az új szabályokat túl korán bevezetni – mondta Joaquín Almunia az EU soros elnökségét adó Lengyelországban. A biztos ezért azt fogja javasolni, hogy maradjon érvényben a meglévő rendszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.