Fórumok a tisztességes bemutatókért

Fogyasztóvédelmi fórumokon világosítják fel jogaikról azokat a vásárlókat, akik csaló vállalkozók áldozataivá válhatnak a termékbemutatók során. A fogyasztóvédők és a közvetlen értékesítők érdekvédelmi szervezetének vezetői a visszaélések csökkenését remélik a megyei szinten szervezett akcióktól.

Hajdú Péter
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megelégeltük, hogy a szakma tisztességét lejáratják a vásárlók becsapására szakosodott „termékbemutató vállalkozások”, ezért az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel (OFE) közösen országszerte előadásokon ismertetjük az érdeklődőkkel a vásárlók jogait,
s kereskedők kötelezettségeit – mondta lapunknak Tokaji-Nagy Orsolya, a Közvetlen Értékesítők Szövetségének (KÉSZ) főtitkára. A szervezet biztos abban, hogy a megfelelő tudás birtokában már sokkal nehezebb becsapni az embereket. Sokan nem ismerik a kitelepült vásárokra vonatkozó szabályokat, ezért az OFE megyei elnökei által szervezett és helyben előre meghirdetett fórumokon a két szervezet vezetői ismertetik a vonatkozó rendelkezéseket. Például azt, hogy nyolc napig következmények nélkül visszaléphet a vásárlástól a vevő. A főtitkár hangsúlyozta, a KÉSZ tagjai önként vállalják a nyolc napnál hosszabb határidőt: vannak cégek, ahol harminc vagy akár kilencven nap után is lehetőség van a termék visszaadására.
Kérdésünkre a főtitkár elmondta, a Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) által tavaly az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságához benyújtott javaslatából még nem született törvény. A szervezet javaslata kéthetes visszalépési határidőt tartalmazott, s harmincnapos visszafizetési kötelezettséget a kereskedők számára, illetve előzetes regisztrációhoz kötötte volna a termékbemutatók szervezését. Időközben egyébként megszületett egy európai fogyasztóvédelmi irányelv, amelyben szerepel a kitelepült vásárokra vonatkozó 14 napos visszalépési határidő, bár ennek hazai hatálybalépésére is még várni kell. A termékbemutatók előzetes bejelentését nem tartja jó ötletnek a főtitkár, mert a szomszédos Ausztriában e szabály bevezetése szinte teljes egészében megölte a piacot.
A vásárlók felvilágosítása annál is inkább időszerű, mert szinte naponta érkezik hír arról, hogy a csalásra szakosodott vállalkozások célba vették a legkiszolgáltatottabb embereket. Jellemzően nyugdíjasokról van szó, akik több szempontból is alkalmasak az átverésre. Több szabadidővel rendelkeznek, kevésbé ismerik jogaikat, s így olcsó utak, ingyen ebéd, városnézés ígéretével könnyen el tudják őket csábítani, majd erőszakosan vagy trükkök segítségével nyakukba varrják a silány minőségű árukat. Nem ritka, hogy az ilyen utazásokon ebédet csak az kap, aki megvásárolja a kínált terméket. De akadt már olyan nyugdíjas is, akit azzal fenyegettek meg, hogy nem viszik haza, ha nem vásárol semmit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.