Galambost faggatták

Ismét kihallgatta a Budapesti Katonai Ügyészség Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori, a kémbotrányban elsőként meggyanúsított főigazgatóját, akit az Egymásért-ügy kapcsán hivatali visszaéléssel is gyanúsít a nyomozó hatóság. Tegnap az ugyancsak előzetes letartóztatásba helyezett Gyarmati Györgyöt, a polgári elhárítás korábbi főosztályvezetőjét és feleségét is faggatták az ügyészek.

Swendt Pál
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés gyanújával hallgatta ki ismét a Budapesti Katonai Ügyészség tegnap Galambos Lajost, a polgári elhárítás korábbi főigazgatóját, akit a kémbotránnyal összefüggésben helyzetek előzetes letartóztatásba. A nyugalmazott tábornokot annak a kihallgatásnak a folytatásaként kérdezték az ügyészek, amelyet még augusztus 12-én, meggyanúsítása napján szakítottak félbe időhiány miatt. A kémbotránytól független eljárás terheltje még Gyarmati György, az NBH egykori főosztályvezetője, akit vesztegetés gyanújával augusztus 17-én harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezett a Fővárosi Bíróság. Hivatali vesztegetéssel gyanúsítja a katonai ügyészség Simon Ibolyát, a hivatal korábbi jogászát is, ő azonban szabadlábon védekezhet.
Az ügyben tegnap ugyancsak kihallgatták Gyarmati Györgyöt, akinek felesége a Hír Televízió információi szerint délelőtt két órát keresztül tanúként válaszolt a nyomozók kérdéseire. Úgy tudjuk, az ügyészség a jövő héten folytatja Galambos kihallgatását, akinek a legutóbb augusztus 14-én meghosszabbított előzetes letartóztatásáról a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa ezen a héten mondja ki a jogerős verdiktet.
Az államtitkot képező eljárás összefügg a titkosszolgálati hátterű Egymásért, Egy-Másért Alapítványnál történt sikkasztási és áfacsalási üggyel, amelyben Földesi-Szabó László, az alapítvány egykori vezetője már több vallomást is tett. Ennek az alapítványnak volt kurátora Gyarmati, Galambos és Simon is abban az időszakban, amikor az Egymásért úgy hozott az országba élelmiszert, hogy azt adományként tüntették fel, majd az árut a kereskedelmi forgalomban értékesítették. Földesi-Szabót a Fővárosi Bíróság tavaly decemberben nem jogerősen hétéves szabadságvesztéssel büntette, a férfi pedig az ítélethirdetés közben távozott a bíróságról. Az alapítvány vezetője fél évig ismeretlen helyen bujkált, és a rendőrség május elején fogta el a fővárosban, mielőtt sajtóhírek szerint feladta volna magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.