Gigantikus pénzeket kaptak a bankok

A kiváltságos nagybankok jutottak hozzá a leghamarabb és a legnagyobb mennyiségű állami kedvezményes hitelhez a Lehman Brothers 2008-as bedőlése utáni tőzsdei pánik idején – derül ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legfrissebb jelentéséből. A sokáig titokban tartott adatok nyilvánosságra hozatalát csak bírósági ítélettel lehetett kikényszeríteni, mert a segítségre szorult mamutbankok körömszakadtukig ragaszkodtak ahhoz, hogy ne derüljön ki az igazság a megrendült tőkehelyzetükről.

Szabó Anna
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 539 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni egydolláros bankjegyekkel abból az 1200 milliárd dollárból, amelyet a 2008-2009-es pénzügyi válság idején az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserves (Fed) a Wall Street arisztokratáinak számító nagybankoknak folyósított kedvezményes kamat ellenében a hitelválság idején – derül ki az amerikai jegybank adatsorából, amelyet hosszú pereskedés után tegnap hozott nyilvánosságra a Bloomberg hírügynökség. A Fed szerint azért áldozott fel ennyi forrást az amerikai kormány, hogy megakadályozza a nagybankok bedőlését, miután a Lehman Brothers befektetési bankot sorsára hagyták, és csődlavina indult a nemzetközi tőzsdéken. A megsegített pénzintézetek listáját csak többéves várakozás után lehetett közölni, mert a mentőövre szorulók éppen a banktitokra hivatkozva kérték az adatok diszkrét kezelését.

*

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága azonban végül úgy döntött, hogy az adófizetőknek jogukban áll megtudni, mire fordították azt a hatalmas pénzösszeget, amely az összes amerikai bank éves nyereségének többszörösére rúg. A kedvezményezettek sorát a Morgan Stanley, a Citigroup és a Bank of America vezeti, amelyek egyenként is több mint százmilliárd dolláros gyorssegélyért fordultak a jegybankhoz. Az ügy pikantériája, hogy a bajba jutott pénzintézetek még akkor is stabil pénzügyi helyzetükről adtak ki megnyugtatónak szánt közleményeket, amikor éppen a tűzoltáshoz szükséges kölcsönszerződéseket írták alá a Fed központjában.
A lista másik érdekessége, hogy az amerikai adófizetők pénzének a fele nem is nemzeti pénzintézetekhez került, hanem olyan európai nagybankokhoz, mint a UBS, a Royal Bank of Scotland vagy a Deutsche Bank.
– Két fontos szempontot mérlegelve dönthetett a Fed a külföldi tulajdonú nagybankok megsegítéséről – nyilatkozta lapunknak Németh Dávid, az ING bank vezető elemzője, aki szerint egyrészt a bankcsődök nemzetközi dominóhatását szerették volna elkerülni. Németh szerint a kedvezményes hitel mellett szólt az is, hogy a támogatott pénzintézetek jelentős mennyiségű amerikai államkötvénnyel rendelkeztek, pénzügyi megingásuk esetén tehát az Egyesült Államok szenvedhetett volna kárt. A mentőcsomag további furcsasága, hogy csak egy bizonyos kiváltságos kör részesülhetett a nagyon alacsony kamatozású szövetségi forrásokból, míg a tűztől távolabb lévő pénzintézetek jóval kevesebb eséllyel pályázhattak a hitelekre. A Fed alapját ráadásul azzal a céllal hozták létre, hogy egészséges bankokat segítsen feltőkésíteni, márpedig számos olyan pénzintézet is a csőd szélére került, amelynek mentőövet dobtak.
A Bloomberg elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy a bankoknak nyújtott támogatás teljes összege a mai napig nem ismert, mint ahogy arra sem derült fény, hogy a szövetségi kassza végül milyen egyenleggel zárhat. A Fed illetékesei szerint eddig 13 milliárd dollárnyi kamatot kaptak a kihelyezett hiteleik után, ám arról nem nyilatkoztak, hogy a bedőlt bankoktól hogyan lehet majd utólag behajtani az állami támogatást. A gigantikus mentőcsomag kerete a 2008-as év teljes amerikai deficitjének háromszorosát teszi ki, és 6,5 millió jelzáloghitel összegének felelt meg. A legtöbb kritika azért érte a jegybankot, mert a válság elmélyülésével egyre rosszabb minőségű értékpapírokat is befogadott a hitelek fedezetéül, végül már a bóvli kategóriába sorolt papírokkal és árukészletekkel is megelégedett. Elemzők szerint a csomag csak fél sikert aratott: egyrészt nem akadályozta meg a hitelezés lefagyását, másrészt a tömeges kényszerárverések elhúzódása még évekig viszszaveti az ingatlanpiacot. A csillagászati összeg arra sem nyújt biztosítékot, hogy egy újabb gazdasági recesszió esetén a megsegített bankok kellőképpen ellenállónak bizonyulnak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.