„Ha egy csepp esély van, leszállunk”

Meghibásodott és majdnem leállt a hajtóműve egy magyar Gripen vadászgépnek a levegőben Mezőkövesd felett, egy júniusi kiképzési gyakorlaton. A vészrendszer működött, így a pilóta nem katapultált, hanem inkább úgy döntött, hogy megmenti sokmilliárdos gépét. Hende Csaba honvédelmi miniszter kitüntette Molnár Tibor őrnagyot, a pilótát, aki tegnap interjút adott lapunknak.

2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi történt a levegőben? Hogyan derült ki, bajban van?
– Épp egy légiharc-kiképzésen vettünk részt két géppel. A harc hevében vészjelzést kaptam: baj van a hajtóművel. Nem volt képes ugyanazt a teljesítményt leadni, megtorpant a gép, és átállt vészvezérlő rendszerre. Ez a rendszer kikapcsolja az úgynevezett utánégetőt, s jelentős tolóerő-csökkenést okoz. Három tonnával kevesebbet tol ilyenkor a hajtómű. Ezután azonnal befejeztük a légiharc-gyakorlatot, változtattam a manőveremen, s a kecskeméti bázis felé fordultam. A Gripen vezérlőrendszerét dicséri, hogy ilyenkor még működik, de korlátozott formában, ami a leszálláshoz elég.
– Legutóbb Szabó „Topi” Zoltán századosnak kellett katapultálnia egy MiG–29-es vadászgéppel hasonló helyzetben. Vagy ez teljesen más volt?
– Annyiban volt hasonló, hogy ott is a hajtóművel volt probléma. Annyiban viszont más volt, hogy annak a MiG–29-esnek égett a hajtóműve. Az én gépem nem gyulladt ki, de fennállt a veszélye annak, hogy „bepompázsol” a hajtómű. Ez egyfajta nyomáslengés, amikor a hajtómű kompresszorában a rendezett áramlás megbomlik, és változó pumpálás lép fel. Ez a nyomáslengés amellett, hogy a hajtómű sérülését is okozhatja, a tolóerő elvesztéséhez vezet. Eredményezhet teljes hajtóműleállást is, ami azért rendkívül veszélyes, mert a Gripennek csak egy hajtóműve van. Ha pedig leszállás közben a gép sebessége kritikusan lecsökken, eljuthatunk egy olyan ponton túlra, ahonnan nincs visszaút, s nincs más választás, csak a katapultálás.
– Felszólították a légiirányítók a katapultálásra?
– Nem. Az irányítók tudtak a vészhelyzetről, de ők csak akkor adnak utasítást a katapultálásra, ha látják a repülőgépet. Minket azonban csak a radarképernyőkön láttak, mert a távoli légtérben voltunk. Ilyenkor egyértelműen a pilóta döntése, hogy mit kell tenni.
– Eszerint magára maradt a légtérben?
– Nem teljesen, hiszen a társam végig mellettem repült, s közben figyelte a külső jelenségeket. Tájékoztatott volna, ha bármi történik. Bevett, kötelező eljárás nálunk, hogyha bármilyen gond van, a társunkat nem hagyjuk magára, hanem kísérjük.
– A Gripen komputerizálása sokat segít abban, hogy megússzanak egy-egy ilyen vészhelyzetet?
– Igen, ezt ki lehet jelenteni. Bár, ha mondjuk egy autó elromlik, félretolja az ember az út szélére és otthagyja, majd hív egy szerelőt. A repülőgépnél erre nincs lehetőség, ezért rendelkezésre kell, hogy álljon megfelelő tartalék rendszer. A MiG-eknél inkább a mechanikus dolgokra helyezték a hangsúlyt, míg a Gripennél az elektronikus blokkok – amelyek akár a hajtóművet is vezérlik – inkább számítógép-alapúak. Sokkal gazdaságosabb hajtóművet lehetett így készíteni, s a vészhelyzetre is pontosabban lehet reagálni, mint a mechanikus rendszerrel működő repülőgépeknél.
– Kiderült, hogy mi okozta a vészhelyzetet?
– A Gripeneknek komoly diagnosztikájuk van, amely alapján behatárolható, hogy mi lehetett a probléma, s ezt már a fedélzeten jelzik. Amikor a vészhelyzetet érzékeltem, a gép komputerének képernyőjére le tudtam hívni egy komplett vészhelyzeti teendő listát, s láttam azt is, milyen rendszerek működnek korlátozottan a gépen, és mik azok, amelyek egyáltalán nem működnek. A régi gépeken a pilótának ehhez egy komoly paksamétában kellett lapozgatni a térdén, vagy fejben kellett memorizálnia a lehetséges lépéseket.
– A szabályok szerint katapultálnia kellett volna?
– Két olyan eset van, amelyre nagyon oda kell figyelnie egy pilótának. Az egyik a már említett hajtóműpompázs, amit a megfelelő fordulatszámmal lehet befolyásolni, de akkor a gépen létező sebességkorlátozást hágja át az ember. A másik pedig a gép leszállás előtti helyzetének értékelése. Ha kritikus állásszögbe kerül a repülőgép, s nincs elég tolóereje, hogy ezt a helyzetet meg lehessen oldani, akkor katapultálni kell. Ez a vészhelyzet az előzetes jelzések alapján azonban még kezelhető volt, ha a pilóta nem végez veszélyes manővereket, s betartja az előírt a korlátozásokat. Ha egy csepp esély van arra, hogy a vadászgépünket megmentsük, akkor inkább megpróbálunk leszállni.
– Ha katapultál, akkor lehet, hogy az ön hajózói karrierjének is vége van.
– Mivel nekem ez lett volna a második katapultálásom, feltehetőleg a gerincem ezt nem „köszönte volna meg”. Az első katapultálásom viszont elég szerencsés volt, nem szenvedtem komoly sérülést. Szlovákiában kellett elhagynom a gépet 2002-ben, amikor egy Albatrosszal repültem. Akkor kis magasságon állt le a hajtóművünk, megpróbáltuk újraindítani, de erre nem volt lehetőség. A kísérlet elég kockázatos volt, én száz méter magasan katapultáltam.
– Elégedett a repült óráinak számával? Ki tudott alakítani anynyi rutint, hogy kezelje a vészhelyzeteket?
– Egy pilóta sosem elégedett. Mindig annyit repülne, amennyit lehet. Ha ez száz óra, akkor száz órát, ha az egész élete, akkor az egész életét töltené a levegőben. Csaknem háromszáz repült órával rendelkezem a Gripenen, ami elég ahhoz, hogy az ilyen helyzeteket egy kicsit jobban tudjam kezelni. Emellett van egy szimulátorunk is Kecskeméten. Ezen elég komoly kiképzéseket végzünk, s felkészülünk az olyan vészhelyzetekre is, mint akár ez a mostani volt.
– Mit kívánjunk önnek a következő napokra? Szabad jó repülést kívánni, vagy ezt tiltja a babona?
– Inkább azt szoktuk mondani, hogy egyezzen meg a leszállások száma a felszállásokéval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.