Hatalma átadásáról tárgyalna Kadhafi

Miközben a hét végén a bengázi ellenzék harcosai egyre több települést foglaltak el országszerte, addig a továbbra is rejtőzködő Moammer el-Kadhafi szóvivője útján megüzente, tárgyalna a felkelőkkel hatalma átadásáról. A Tripolit még mindig nem teljes mértékben uraló ellenzékiek szerint azonban erről szó sem lehet, csak a líbiai vezető végső kapitulációját fogadják el.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nem tudják a líbiai lázadók, merre rejtőzködik Moammer el-Kadhafi, aki tegnap üzente meg, tárgyalna a hatalom átadásáról, közölte a BBC. A hírvivő szerepét betöltő Músza Ibráhim azt közölte, erről a líbiai vezető Szádi nevű fia folytatna megbeszéléseket. A lázadók ezzel szemben kijelentették, ilyen jellegű „megbeszélésre” semmi szín alatt nem kerülhet sor, Kadhafinak nincs más választása, csak a végső kapituláció. A líbiai vezetőről egyébként azt feltételezték, hogy egy páncélozott Mercedesekből álló autókonvojjal – a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát (ÁNT) továbbra sem elismerő – Algériába távozott. Az MTI által is idézett szombati egyiptomi értesülést azonban az algériai külügyminisztérium cáfolta.
Ben-Dzsavád település elfoglalása, illetve a Kadhafi szülővárosa, Szirt megközelítése jelentette hétvégi katonai sikerek árnyékában a Sunday Telegraph tegnap ugyanakkor arról írt, egy olyan személy került a tripoli felkelők élére, aki korábban kapcsolatban állt az al-Kaida terrorszervezettel. A brit lap szerint Abdel Hakim Belhadzs az 1990-es években a Líbiai Iszlám Harci Csoportot vezette, amely szerepelt az ENSZ terrorszervezetekről készített listáján. Maga Belhadzs szót emelt a nyugati demokrácia ellen és a dzsihádot, a mohamedán szent háborút tartotta a győzelem megszerzése egyetlen lehetséges eszközének. A felkelők – akik továbbra sem tudják teljes mértékben ellenőrizni a líbiai fővárost – egyébként több száz lőszeresládát zsákmányoltak még szombaton Tripoliban, amikor rábukkantak egy kisebb fegyverlerakatra, írta az MTI. A líbiai fővárosban ugyanakkor megjelent a katasztrófaturizmus, sok család megpróbált bejutni Kadhafi lánya, Ájsa tripoli rezidenciájára, ám a felkelők őröket állítottak a behegesztett bejáratú épület elé. Mint elmondták, erre azért volt szükség, mert nem akarják, hogy olyan sorsra jusson, mint Kadhafi villája. A felkelők katonai szóvivője, Ahmed Omár Báni tegnap közölte, aggódnak annak a közel hatvanezer személynek a sorsáért, akiket az elmúlt hónapokban tartóztatott le és zárt börtönbe a Kadhafi-rezsim. Mint elmondta, félelmüket igazolja, hogy eddig mindössze bő tízezer személy szabadult a fogságból, míg a többiekről semmi hír sincs.
Berlinben közben Angela Merkel kancellár és Guido Westerwelle külügyminiszter is elismerte a
NATO érdemeit a Kadhafi-rezsim megdöntésében, noha Berlin tartózkodott a Líbia elleni nemzetközi katonai akcióban való részvételtől. Az Arab Liga még szombaton késő este helyreállította Líbia tagságát a szervezetben – döntött a liga rendkívüli értekezletén Kairóban. Líbiát a ligában mostantól a felkelők politikai szervezete, az ÁNT fogja képviselni – vált ismertté az egyiptomi fővárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.