Hibrid hollywoodi popcornfilm Harrison Forddal és Daniel Craiggel

Egy megbízható blockbuster, annak minden kötelező, jó és kínos elemével. Röviden enynyit nyújt a magyar mozikban néhány napja bemutatott Cowboyok és űrlények, amely ugyan rendkívüli látványvilágával letaglóz, Harrison Ford és Daniel Craig neve pedig abszolút mézesmadzag a hollywoodi opusok rajongóinak, a végére a néző mégis mélyre süpped a székben, és nem érti, miért ült be erre a filmre.

Horváth László Imre
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legkigyúrtabb James Bondja, Daniel Craig és a szélesvásznú kalandfilmek kötelező eleme, Harrison Ford még elmegy, Steven Spielberg társ-producersége inkább csak olcsó marketingfogásnak tűnik. Vannak a történetben űrlények, akik ugyanazt akarják, mint a Világok harca lényei, vegyük hát elő Spielberget, a sci-fi brandet, gondolhatták az alkotók, de hogy érdemi része nem volt a munkában, az az eredmény alapján szinte biztos. Harrison Ford élete talán legrosszabb alakítását nyújtja, mindössze az arcát adja, a korosodó hőst, teljesen üres mondatokkal. Vele ellentétben Sam Rockwell egy mellékes, humoros karakter megformálásával is képes színt vinni a vászonra.
De ne legyünk ennyire szigorúak! A film nyilvánvalóan a tizenéves korosztálynak készült, de azok is jól szórakozhatnak rajta, akik kedvelik a látványos, ufós mozikat, és megnéznék a Világok harcát a római vagy akár az Árpád-korba helyezve is. Ám nem árt, ha a western rajongói felvértezik magukat némi rugalmassággal, ugyanis a feszültség kamaradrámai erőszak helyett űrlények és repülő csészealjaik elleni lövöldözésben csúcsosodik ki. Amint ezt a hibrid helyzetet sikerül megszokni, a film élvezhetővé válik, s aki akar, még logikát is talál a koncepcióban. A lények az emberiség leigázására törekszenek, deportálnak, kísérleteznek. Nincs az idegenekben egy szikrányi jó szándék sem, ők a gonosz ellenség, akik ellen végül még az indiánok és a fehérek is összefognak.
Mindezt persze láttuk már. A vérbeli magányos főhős karján lévő űrpisztoly gyermekkorunkat idézi, már azokét, akik rajongtak Az elveszett világ című rajzfilmsorozatért, amelynek főhőse szintén ilyet viselt. Az űrlények a District 9 című nemrég készült, valóban nagyon erős sci-fi rovarszerű lényeire hasonlítanak, csak épp nem vetnek fel erkölcsi dilemmákat. Ráadásul űrhajójuk nagy része a föld alatt van, kiemelkedés után azonban – akár a film végére egyre unottabban majszolt popcorn – felrobban.
(Cowboyok és űrlények. Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi. Rendező: Jon Favreau. Forgalmazó: UIP-Duna Film.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.