Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Hunvaldék feledékeny jogásza

2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerződést nem csak akkor kellett készítenem, ha már döntött a képviselő-testület – magyarázkodott a Hunvald-per tárgyalásán Bálint Tibor, aki 2004-ben, az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy idején a kerületi önkormányzat ügyvédje volt. Az ügyészség bemutatta azokat az elektronikus leveleket, amelyek azt bizonyítják, hogy a vád szerint áron alul eladott ingatlanok közül több esetben is így készültek az adásvételi szerződések. A tanú pontos részletekre nem, de arra a „Ferire” határozottan emlékezett a helyi polgármesteri hivatalból, aki a tulajdoni lapokat hozta és vitte.
Bálint Tibor az Antall-kormány idején a Belügyminisztérium főosztályvezetőjeként dolgozott, ő kodifikálta többek között a vagyonátadási, valamint a lakástörvényt. – Fel sem merült, nem tűnt fel, szóba sem jött – mondta tegnap, amikor az ingatlanügyek részleteiről, a vevők vevőjéről és az offshore cégekről kérdezték. Bálint azt állította, hogy az értékbecslésektől távol tartotta magát, számára elképzelhetetlen volt, hogy az önkormányzati ingatlanok nem reális áron kelnek el. Szerinte Hunvald György volt MSZP-s polgármesterrel és Kálmán Zsuzsanna korábbi jegyzővel sokat tárgyalt, de Gál György egykori SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnökkel alig találkozott.
A bíróság viszont a vádhatóság kérésére Bálint Tibor elé tárta azt az erzsébetvárosi szabad demokraták címére küldött e-mailt, amelyben „Kedves Gyuriként” szólítja a volt balliberális politikust. – Szakmailag befolyásolhatatlan vagyok – jellemezte magát a tanú.
Tanúként jelent meg a bíróságon Kiss Viktor is. A volt ügyvédjelölt Vilmányi Ágnesnél dolgozott, aki az önkormányzattól 50-70 százalékos haszonnal ingatlanokat vásárló Nagy György jogi képviselője volt. Tegnap ő is bizonytalan volt. A korrupcióról csupán annyit mondott: „hallottam, hogy van ilyen”.
Hunvaldot, Gált és 23 társukat bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolják. Az ügyészség szerint több mint 600 millió forintos kárt okoztak, Gál pedig összesen 366 millió forint kenőpénzt kért és kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.