Hurrikán tombolt New Yorkban

Legkevesebb tizenegy ember meghalt a hét végén az Egyesült Államok keleti partvidékén az Irene hurrikán tombolásának következtében. A természeti csapás tegnap hatalmas széllel és heves esőzésekkel megérkezett New Yorkba. A hatóságok előzőleg az alacsonyabban fekvő területekről evakuálták az embereket, ami példátlan intézkedés a város történetében.

MN-összeállítás
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok keleti partvidéke túl van a legroszszabbon, amit az Irene hurrikán okozhatott – jelentette ki magyar idő szerint tegnap kora este Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter. A hurrikánból trópusi viharrá visszaminősített Irene közben továbbvonult New York környékéről Új-Anglia felé. Ezt megelőzően több mint négymillióan maradtak elektromos áram nélkül, legkevesebb tizenegyen pedig életüket vesztették a keleti partvidéken – jelentette az AP hírügynökség.
A természeti csapás szombaton 130 kilométeres sebességű széllökésekkel kavargott. Intenzitása az ötfokozatú Saffir–Simpson-skála szerint egyes erősségű volt, a 800 kilométeres kiterjedésű, tekergőző légörvény óránként 21 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugat felé. Tegnap előbb a fővároson, Washingtonon és térségén, azután Maryland és Delaware államokon gázolt át, majd továbbörvénylett New York, valamint Új-Anglia nagyvárosai felé – emlékeztetett a távirati iroda. A viharok miatt elmaradt Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is. Az Irene végül elérte tegnap New Yorkot, az Egyesült Államok legnagyobb, 8 milliós városát is. A gyengülő hurrikán addigra trópusi viharrá csendesült, ennek ellenére többméteresre korbácsolta fel a hullámokat.
– A legnagyobb veszélyt az áradás jelenti – mondta vasárnap a Fox News televíziónak Craig Fugate, a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) vezetője. Craig szerint a legtanácsosabb továbbra is otthon maradni. Megáradt a Hudson és az East River is, így Brooklynban és Manhattanben is víz alá került néhány utca. A szélvihar Long Beachen letarolt egy vízparti őrtornyot is.
A parti őrség ugyanakkor bejelentette, hogy még az este folyamán helyreállhat a New York-i kikötő forgalma.
A Nemzeti Gárda eddig 3000 katonával segíti az előkészületeket. A természeti csapások idén már 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.
A keleti part több nagyvárosához hasonlóan New York összes repülőterét lezárták, felfüggesztették a metró és más tömegközlekedési eszközök üzemeltetését, és az alacsonyabban fekvő terültek lakóit evakuálták. Utóbbi intézkedés példátlan a metropolis történetében. A „Nagy Alma” szombat este kísértetvárosra emlékeztetett: az utcák üresek voltak és a felhőkarcolók ablakai csak elvétve voltak világosak. New York kikötőjét részlegesen, Philadelphiáét pedig teljes egészében kiürítették.
A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki. A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia, és tömegesen távoztak az önként menekülők is. Összesen 9 szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot. A vihar körzetében menedékközpontokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét. A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították, vagy csökkentett üzemmódra állították át. A New Yorktól délre fekvő Maryland államban leállították az atomreaktorokat, máshol az atomerőművek kisebb kapacitással működtek – jelentette a CNN. A vihar útjában lévő államokban péntektől tilos volt szeszes italokat árulni.
Irene miatt törölték a New York–Budapest légi járatokat, így sem az American Airlines, sem a Delta légitársaság járata nem érkezett meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre tegnap – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója. Hozzátette, mivel a New York-i Kennedy repülőtér zárva tart, a két társaság szombat esti gépe sem hagyta el Ferihegyet. Hardy Mihály szerint van rá esély, hogy ma elinduljanak a járatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.