Igazságáért harcol a móri nyomravezető

Csak azért jelentkezett a hatóságnál a móri ügy védett tanúja, mert a hírekből értesült, hogy csaknem öt éve előkerült a nyolc áldozatot követelő vérengzéskor használt fegyverek egy része – állítja azok felfedezője, az amatőr hadtörténész, Szebenyi István. A férfit tavaly jogerősen nyomravezetőnek mondta ki a bíróság a bankrablással összefüggő veszprémi postásgyilkosság ügyében, holnap pedig megkezdődik a rendőrség és a posta ellen indított polgári pere a Móron történtek miatt kitűzött összegért.

Csibra Tibor
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődik holnap a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a kártérítési eljárás, amelyben a 2002 májusi, nyolc áldozatot követelő móri bankrabláskor használt fegyverek, illetve lőszerek egy részét megtaláló Szebenyi István nyújtott be keresetet az ügyben korábban nyomravezetői díjat kitűző Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Magyar Posta ellen. A per tétje ötmillió forint, annak az öszszegnek a fele, amelyet korábban egy védett tanúnak fizettek ki.
Szebenyi István számos társával együtt világháborús relikviákat gyűjt a Vértes környékén, a társaság gyakran járja az erdőket fémkeresőkkel, ezenkívül hadisírokat azonosítanak és gondoznak. Szebenyiék 2006 végén kutattak azon a területen, ahol több helyen elásott fegyveralkatrészeket, lőszereket, különféle, gondosan becsomagolt ruhákat találtak. Az egyik maroklőfegyverről a szakértő megállapította, hogy azzal lőttek le 2003-ban egy postást Veszprémben, illetve azzal tüzeltek Móron a bank biztonsági őrére is. A móri ügyet és a kézbesítőket ért támadásokat vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hamarosan bejelentette, hogy a bűncselekmények között összefüggés van. A hírek hallatán jelentkezett a hatóságnál a védett tanú, aki autójával a Móron történtek után kivitte Nagy Lászlót, a vérengzés egyik elkövetőjét a Tatabánya melletti erdőbe, ahol Nagy a Szebenyiék által később megtalált csomagokat kereste. A tanú személyleírást adott Nagyról, és telefonja híváslistájában szerepelt annak száma is, a nyomozók így jutottak el hozzá és társához, Weiszdorn Róberthez. Nagy hamarosan öngyilkos lett a zárkájában.
A vérengzés miatt indított első bűnperben Kaiser Edét jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélték. Nagy és Weiszdorn elfogása után Kaiser szerepe is tisztázódott, s felmentették a móri vádak alól.
A móri ügyben indított újabb büntetőeljárás jogerősen is megállapította, hogy a bankban legalább hét emberrel Nagy László végzett, és ő támadta meg a postásokat is. Egyikük a Veszprémhez közeli Herenden lakott, az ügyben az ottani önkormányzat 200 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, amelyet ki is fizettek az említett védett tanúnak. A veszprémi bíróság tavalyi jogerős határozata kimondta, hogy Szebenyi a postásgyilkosságok nyomravezetője volt, és kötelezte Herend várost, hogy százezer forintot fizessen ki a felperesnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.