Illegális HIV-gyorstesztet árulnak

Egyre több helyen kapható Magyarországon önellenőrzésre szolgáló HIV-gyorsteszt, noha a termékek közforgalmú értékesítése jogszerűtlen. Ezért az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy otthoni használatra senki ne vásároljon ilyen tesztet, inkább kérjen laboratóriumi vizsgálatot.

Munkatársunktól
2011. 09. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Internetes oldalakon, sőt már szexboltokban is kínálnak önellenőrzésre szolgáló HIV-tesztet, amelyek – állítólag – egy csepp vérből kimutatják a fertőzést. Az árak, terméktől függően, néhány ezer és húszezer forint között változnak. A világháló közösségi fórumain is egyre több az olyan bejegyzés, amely a gyorstesztek használatára buzdít.
Ezeket a termékeket azonban nem lehet jogszerűen közforgalomban értékesíteni. A jelenségre az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatal (EEKH) is felfigyelt, s közölte: önellenőrzésre alkalmas HIV-tesztek közforgalmú értékesítése hazánkban a jogszabályok alapján nemcsak illegális, hanem egészségügyi szempontból is kockázatos. A rendelet csupán azt teszi lehetővé, hogy intézeti gyógyszertárban forgalmazzanak ilyen termékeket, de azt is kizárólag kórházi felhasználásra.
Az EEKH szakemberei azt tanácsolják, hogy aki ellenőriztetni szeretné magát, válassza inkább a laboratóriumi teszteket, mivel azok minősége megbízhatóbb, és az értékelésben részt vevő személyzet képzettsége csökkenti a hibák lehetőségét. Az egészségügyi intézményben elvégzett teszteknél nem- csak az eredmény helyes értelmezéséhez áll rendelkezésre minden információ és szakértelem, de segítséget tudnak nyújtani a páciensnek kedvezőtlen eredmény esetén is. A „most mi lesz?”, vagy „hogyan tovább?” kérdések megválaszolása rendkívül fontos, a mielőbbi megfelelő kezelés ugyanis sorsdöntő lehet a beteg és környezete szempontjából – szögezték le.
Szlávik János, a Szent István Kórház főorvosa is nyilatkozott az ügyben. Azt mondta: minden gyorstesztnek van tévedési valószínűsége, a legkorszerűbbeknél 1-2 százalék, akkor, ha ezeket jól képzett laboros végzi. Egy laikus kezében azonban a tévedés lehetséges aránya a többszörösére nőhet, tehát 100 emberből 4-5 úgy gondolhatja, hogy fertőzött, miközben nem. Vagy éppen fordítva, tehát fertőzött lehet a negatív eredmény ellenére is. Ez veszélyes, mert ilyenkor megnyugodva már nem megy további vizsgálatokra – szögezte le a főorvos.
Hazánkban még mindig alacsonynak mondható a fertőzöttek száma, de tavaly 180 HIV-pozitív esetet diagnosztizáltak, ami 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Igaz, a szűrővizsgálatok száma is emelkedett. A szakemberek szerint aggasztó jelenség, hogy az érintettek egyre fiatalabbak, többségük – a 2010-ben kiszűrteknek például 80 százaléka – huszonéves.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok többsége nem figyel a védekezésre. A középiskolások között végzett felmérésük szerint 90 százalékuk nem használt óvszert az első szexuális együttlétekor. Nem készült rá, csak úgy alakult – ezt a magyarázatot adta a fiatalok többsége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.