Ismét a Dunába ömlik a szennyvíz?

Év végétől akár le is állhat a Budapest szennyvizének zömét tisztító, sok száz millió eurós beruházással megépített csepeli üzem, ha a főváros nem talál sürgős megoldást a keletkező iszap elhelyezésére – állítja a környezetvédelmi hatóság. Az újabb szennyezés tízmilliárdos bírságokkal, drasztikus csatornadíj-emeléssel fenyeget, az önkormányzat városüzemeltető cége viszont decemberre hosszú távú megoldást ígér.

2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi szennyvíztisztító telep vízjogi üzemeltetési engedélye nem adható ki 2011. december 31. után, ha addig a fővárosi önkormányzat nem oldja meg a keletkező szennyvíziszap kezelését, elhelyezését – közölte lapunkkal Dolla Eszter, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója. Kifejtette: a több száz millió eurós beruházással, javarészt európai uniós támogatással épített tisztítómű próbaüzeme 2009 augusztusától 2010 júliusáig tartott, ám most ennek sikere vált visszamenőleg is bizonytalanná. – Tavaly több mint 52 ezer tonna, átlagosan 27 százalékos „szárazanyag-tartalmú” víztelenített iszapot szállítottak el a próbaüzem idejére kötött, majd ez év végéig meghosszabbított szerződés alapján. A Biosolid Konzorcium az iszap zömét, 86 százalékát a lőrinci pernyehányóra, kisebb részét Almásfüzitőre és Csomádra szállította. A veszélyes hulladéknak számító iszapot Lőrincin biológiailag bontják le, csakhogy ott szintén ez év végén jár le a lerakó engedélye – hangsúlyozta Dolla Eszter. Kiemelte, hogy bár a fővárosi önkormányzatnak rövid és hosszú távú terve is van, a felügyelőség a 2011. december 31. utáni időszakról a mai napig hivatalos tájékoztatást nem kapott az iszap elhelyezésével kapcsolatosan.
A hatóság álláspontja szerint a tisztítótelep jövő januártól ellehetetlenülhet, vízjogi üzemeltetési engedély nem adható ki, annak érvényességi ideje nem hosszabbítható meg a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendelet alapján. Az iszap elszállításának hiányában akár a tisztítótelep leállítása is szükségessé válhat, ebben az esetben várhatóan az újraindítás több mint fél évbe telne, és jelentős költségekkel járna. A leállás következménye tragikus lenne: Budapest szennyvize ismételten tisztítatlanul kerülne a Dunába. A környezetvédelmi felügyelőség éves szinten legalább 10-20 milliárd forintos vízszenynyezési bírságot szabhatna ki, és megfizettetné a szintén milliárdos összegű vízterhelési díjat is. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenti összegek várhatóan „megjelennek” a csatornadíjban is, és ez nagy közfelháborodást válthatna ki a lakosságból.
Bán Tamás, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zrt. vezérigazgatója lapunk érdeklődésére közölte: a Fővárosi Közgyűlés júniusi döntése alapján az iszapelszállításért az önkormányzat saját cége, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. lesz a felelős. – Előkészítettük, hogy 2012. január elsejétől zökkenőmentesen történhessen a váltás. A főváros a szennyvíziszap deponálására és ártalmatlanítására pályázatot ír ki. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek már csak az FTSZV által benyújtott engedélyeztetési dokumentumokból is ismernie kellene a terveket. Hoszszú távon több megoldáson is gondolkodunk, az egyik kézenfekvő megoldás az iszap helybeni, azaz csepeli komposztálása lenne, de felvetődött, hogy a szennyező anyagot akár vízi úton is elszállíttathatnánk – fűzte hozzá a BVK Zrt. vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint eddig a tonnánkénti szállítási és elhelyezési költség 14500 forint volt. A jövőbeni adatokról viszont éppen a közbeszerzés tisztasága miatt nem adhatnak tájékoztatást. Mint megtudtuk, a szennyvíziszap elszállítási kapacitása 2012-től évente 60 ezerről 80 ezer tonnára nő.
Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes lapunknak azt mondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés még ebben a fél évben dönthet a végleges megoldásról. Szerinte az előző városvezetés idején kötött szennyvíziszap-elszállítási szerződés, egy külsős cég megbízása kétszeres-háromszoros költséget jelentett a városnak ahhoz képest, mintha azt saját cége látta volna el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.