Jelszó: Patyomkin

A kutatók egy része 136-ra, mások 160-170-re teszik a berlini falnál megölt áldozatok számát. Az első menekülőt éppen ötven esztendővel ezelőtt egyetlen tarkólövéssel terítették le a keleten posztoló rendőrök. Voltak, akik alagúton menekültek, néhányan pedig tiltakozásul vagy épp unalomból ugrottak át nyugatról a keleti oldalra.

Pethő Tibor
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ismeretlen férfi a nyugati szektor felé úszott a Spree folyóban 16 óra 15 perc körül. Mivel nem reagált a felszólításokra, figyelmeztető lövéseket adtunk le, de a férfi csak tovább úszott. Ezt követően P. elvtárs célzott lövéseket adott le rá, és a demokratikus Berlin partjaitól 10 méterre úszó ismeretlen fekete nadrágos, 25 év körüli férfi elsüllyedt a vízben – jelentette 1961. augusztus 24-én a keletnémet rendőrség a belügyminisztériumnak a berlini fal első áldozatáról.
Günter Liftin 24 esztendős szabó egyike volt azoknak a korabeli szlengben kétlakinak nevezett német polgároknak, akik Kelet-Berlinben éltek, de Nyugat-Berlinben dolgoztak. Sikerült lakást is szereznie odaát, kis híján már beköltözött, amikor augusztus 13-án teljesen váratlanul – a világ közvéleménye épp German Tyitov űrutazásával volt elfoglalva – hermetikusan lezárták a nyugati szektorhatárokat. A reményt, hogy ideiglenes intézkedésről van szó, nemcsak a dróthuzalok gőzerővel folyó megerősítése, a kezdődő falépítés – fegyveresekkel őrzött, szinte rabként kezelt, vidékről hozott munkásokkal rakatták fel a téglákat –, hanem az NDK televíziójának augusztus 17-i esti kerekasztal-beszélgetése is segített szertefoszlatni. Waldemar Schmidt, Kelet-Berlin helyettes főpolgármestere ekkor közölte a megdöbbent nézőkkel, hogy a német békeszerződés megkötéséig, Nyugat-Berlin demilitarizálásáig néhány kivételtől eltekintve senkit nem engednek át a város másik felébe. A nyugati részen tanuló, ám a szovjet zónában élő egyetemistáknak, főiskolásoknak azt tanácsolta, hogy forduljanak a keleti pályaválasztási tanácsadókhoz, a kétlaki dolgozóknak pedig, hogy utaltassák át utolsó nyugati fizetésüket keleti márkában, aztán keressenek munkát az NDK-ban. (A kétlakiakat korábban azzal sújtották, hogy lakbérüket és rezsijüket nyugati valutában kellett befizetniük a kommunista hatóságoknak.)
Augusztus 24-én Günter Liftin kétségbeesett kísérletet tett rá, hogy eljusson a Berlin másik felében található lakásába. Az úszó férfit a határőrök egyetlen tarkólövéssel megölték. Az eltűnt fiatal szabóról a család napokig nem tudott meg semmit. Másnap, 25-én Günter öccsét, Jürgent, akivel közösen béreltek lakást nyugaton, egy napra begyűjtötte a Stasi. Bátyja nyugati kapcsolatairól faggatták, aztán házkutatást tartottak a családnál, de azt, hogy Günter már nem él, elfelejtették közölni. A Liftin család a nyugat-berlini televízió esti híradójából értesült haláláról. Az NDK-ban jó néhány nappal később reagált a propaganda a nyugati tudósításokra. Günter Liftint a Stasi utasítására bűnözői körökben otthonosan mozgó, homoszexuális prostituáltként mutatták be a tévénézőknek, aki a hazug lejárató kampány szerint köztörvényes ügyek miatt próbált elszökni a „demokratikus Berlinből”.
A család kívánságát, hogy láthassa a holttestet, a bírósági halottkém megtagadta felsőbb utasításra. „Nem tudtam aludni a temetést megelőző napon – emlékezett vissza később az eseményekre az áldozat öccse. Augusztus 31-én, a gyászszertartás előtt a kápolna alagsorában Jürgen feszítővassal kinyitotta a koporsót, hogy búcsút vegyen testvérétől. – Érintetlennek tűnt, pedig arra számítottam, a golyók a felismerhetetlenségig megrongálták a holttestet” – mondta. (A fiatalember két kései követője, egy férfi és egy nő 1986-ban sikerrel úszott át a Spreen, nem messze a Reichstagtól. A szerelmespár érkezését – a partraszállástól a nyugati hatóságok megérkezéséig – egy külföldi turista videokamerája is megörökítette.)
Günter Liftin szökési tervét ösztönözhette a népi rendőrség 19 esztendős altisztjének néhány nappal korábbi, augusztus 16-i disszidálása. Az eredetileg pásztorfiú Hans Conrad Schumann évek óta az NDK népi rendőrségének készenléti csoportjánál dolgozott, 1961-ben önként jelentkezett berlini szolgálatra. A fal építésének kezdetekor a Ruppiner és a Bernauer Strasse mentén kellett szemmel tartania a terepet. A nyugati zónából érkező szinte folyamatos biztatásra – „Gyere át! Gyere át!” – a válláról lecsúszó dobtáras géppisztolyát elhajítva egyenruhában átugrott a mintegy 80 centiméter magas, ideiglenes választóvonalként szolgáló tekercselt szögesdróton, és pillanatok alatt beszállt a túloldalon a határ biztosítását végző nyugat-berlini rendőrségi autó nyitott ajtaján. Tettét a helyszínen folyamatosan filmező operatőrök megörökítették, Peter Leibing pedig elkészítette a hidegháború egyik jelképévé vált világhírű fotóját a dezertáló NDK-katonáról. Schumann azonnal nyilatkozott a szovjet zónában is előszeretettel hallgatott, a Szabad Európához hasonló nyugat-berlini RIAS állomásnak és a helyi televíziónak, amit a német főváros „demokratikus övezetében” csak az nem látott, aki nem akart.
A Stasi azonnal akcióba lépett, hogy a botrányból a lehető legjobban jöjjön ki az NDK: közeli rokonaival hazatérésre biztató leveleket írattak a disszidens rendőrfiúnak a nyugat-berlini menekülttáborba, büntetlenséget ígérve. A keletnémet titkosszolgálat egyébként kifejezetten edzett volt hasonló, a nyugati zónára vonatkozó ügyekben. 1953 júliusában, a kelet-berlini felkelés idején például az amerikai zónába átlátogató NDK-s miniszterelnök-helyettest, a keletnémet kollaboráns CDU elnöki tisztségét is betöltő Otto Nuschkét autójából rángatták ki a tüntető nyugat-berliniek. A tömegből a rendőrség mentette ki, egy napig védőőrizetben tartották. Nem kis részben a Stasi háttérsegítségével térhetett vissza a szovjet zónába.
A volt rendőr végül Felső-Bajorországban telepedett le, ott alapított családot. A fal leomlását követően tért vissza szülőföldjére, ahol a helyiek megvetéssel fordultak el tőle, még családjával sem sikerült megtalálnia a közös hangot. (Talán mert a keleten mélyen gyökerező poroszos szellemiség főbenjáró bűnnek tekintette a bármilyen helyzetben történő dezertálást, a parancs megtagadását.) Schumann mély depresszióba esett, s 1998 nyarán bajorországi kertjében felakasztotta magát.
Schumann szökése után egy esztendővel, 1962. augusztus közepén lőtték le az épülő falszakasznál a tizennyolc éves Peter Fechtert. A kőművesfiú barátjával, Helmut Kulbeikkal egy közvetlenül a zónahatáron lévő üres asztalosműhelyben húzta meg magát. Az őrök távolodásakor léptek akcióba: Kulbeik átjutott a műhely ablakán keresztül a nyugati területre, Fechtert azonban medencelövés érte, s visszaesett a keletinek számító sávra. Odaát közben összegyűltek a bámészkodók és az újságírók, akik végig fényképezték az eseményeket: a fiú haláltusáját, kivérzését. A Time magazin későbbi cikke szerint a nyugat-berlini amerikai katonai parancsnok megtiltotta, hogy a jelen lévő amerikai szolgálattevő hadnagy segítséget nyújthasson embereivel a fiúnak, vagy megengedje, hogy önkéntesek áthozzák a súlyosan sebesült Petert. Arra hivatkozott, hogy egy nyugati merénylő éppen három nappal korábban ölte meg az NDK határőrségének egyik kapitányát, s az amerikai parancsnokságon tartottak a „visszacsapástól”. A keleti fegyveresek is tétlenül nézték, hogyan vérzik el a fiú orvosi segítség nélkül.
Nemcsak a felszínen, hanem a föld alatt is sokan próbálkoztak a meneküléssel. A határok lezárása után néhány hónappal hamis nyugati útlevéllel sikerült kijutnia a szovjet zónából a keletnémet börtönöket megjárt, ezért huszonöt éves korában is középiskolai tanulmányokat folytató Hasso Herschelnek. Barátaival 1962 tavaszán kezdte meg nyugatról az övezetet kelettel öszszekötő alagút ásását. A titkos, mintegy 140 méter hosszú, tizenegy méter mély föld alatti út kiindulópontja egy Bernauer Strasse-i lebombázott pékség pincéje volt, a Schönholzer Strasse vonalában vezetett át a kiszemelt kelet-berlini ház elhagyatott hátsó udvarára, egy kevésbé használt nyilvános vécébe. Szigorú konspirációval védték magukat a lebukástól, az udvari kapun csupán a Patyomkin jelszó elhangzása után engedték be a menekülőket. Herschel 1962 szeptemberében ezen a szűk folyosón szöktette ki a szovjet övezetből – egyébként klausztrofóbiás – nővérét és huszonnyolc társát, akik négykézláb kúsztak át a Bernauer Strasse-i pincéig. (Az alagút két éven át működött. 1964 októberében a disszidálók közé beépült Stasi-ügynökök leplezték le az utolsó illegális akciót. A kialakult tűzharcban egy keletnémet határőr meghalt, 57 embernek viszont sikerült átjutnia nyugatra.) A hivatásos embercsempésszé váló Hasso Herschel egyébként mintegy ezer ember kimenekítéséhez nyújtott segítséget pénzért különböző, később megépített alagutakon keresztül, illetve hamis útlevelekkel.
Stasi-ügynök buktatott le 1962-ben több nyugatról keletre alagutat ásó, a rokonaikat a „demokratikus Berlinből” kimenteni akaró, a kamaszkorból alig kilépő fiatalembereket. Vezetőjük, a 22 esztendős Sigfried Noffke keleten maradt feleségét akarta átszöktetni, az NDK-hatóságok ugyanis nem engedélyezték a családegyesítést. A „Pankow” fedőnevű ügynök a kezdetektől mindent jelentett róluk. Az NDK állambiztonsága megelőző akcióban el akarta fogni Noffkééket, azonban az egyik belügyes, elveszítve lélekjelenlétét, tüzet nyitott az alagútban tartózkodókra. Noffke a helyszínen meghalt, társa, Dieter Hötger súlyos sérüléssel tíz évre börtönbe került, aztán a keletnémet hatóságok – a már bejáratott gyakorlatnak megfelelően – súlyos, nyugatnémet márkában leperkálandó fejpénzért cserébe átengedték a határon.
Fejpénzt fizettek a sokoldalú fiatal művészért, Wolfram Haschért is 1987-ben. Hasch fehér csíkkal akarta megjelölni a fal nyugati oldalát, amikor váratlanul egy rejtekajtón keresztül megjelenő NDK-határőrök átvitték Kelet-Berlinbe. A fal ugyanis teljes szélességében a szovjet zónában húzódott, sőt a másik oldalon hat-hét méternyi sáv is a keleti részhez tartozott. Sokszor kifejezetten veszélyes volt tehát a graffitizés, nem egy amatőr festőt csak hónapok múlva lehetett kiváltani a keleti börtönökből. Az úgynevezett falugrókért (Mauerspringer) is váltságdíjat kellett fizetni. Ők általában virtusból, fogadásból másztak fel a falra a nyugati oldalon, és ugrottak át keletre. A történészek kutatásai nyomán hét olyan fiúról tudunk, akit ugrás közben lőttek le az NDK-határőrök. Egy Arnold Kabe nevezetű nyugat-berlini polgár ötször mászott át oda-vissza, de különösebb baja nem történt. Mint utólag elmondta, unaloműzésből lett Mauerspringer.
Volt, aki fatális véletlennek köszönhetően nem jutott át az NDK-ból Nyugat-Berlinbe. A matematikus Günter Teskének szókimondása miatt rendszeresen meggyűlt a baja munkahelye párttitkárával. Az estéket a határ lezárása előtt rendszeresen Nyugat-Berlinben töltötte, hangversenyekre, dzsesszkoncertekre járt a barátnőjével. Szívesen áttelepült volna, de keleten hatalmas könyvtára és hanglemezgyűjteménye volt, amit nem akart ott hagyni. Végül sikerült megszerveznie a könyvek átszállítását: augusztus 14-én biciklis ingajáratban, barátai segítségével, bőröndökben csempészte volna a köteteket nyugatra. A munkahelyén is felmondott. A határ lezárása előtti estén épp Nyugat-Berlinben volt moziban a barátnőjével, hazafelé a nemzetközi megállapodások értelmében a keletiek által üzemeltetett magasvasúton rendkívüli ellenőrzést tartottak. Nem tudhatták, hogy már megkezdődött a nyugati zóna lezárása. Néhány nap múlva Teske kénytelen volt új munkát keresni az NDK-ban. (A magasvasút, az S-Bahn egyébként a fal megépítése után is az NDK irányítása alatt maradt Nyugat-Berlinben is. Igaz, az akkori polgármester, a későbbi kancellár, Willy Brandt „Egy pfenniget se Ulbrichtnak!” bojkottfelhívására kiürültek a szerelvények. Hamarosan a vasúttal párhuzamos buszjáratokat indítottak, így az S-Bahn a nyolcvanas évekig, amikor átvették a nyugatiak, hatalmas veszteséggel épp csak vegetált.)
A fal utolsó áldozatát, Chris Gueffroyt 1989 februárjában tíz golyóval végezték ki a zónahatáron. Halálát, mint hasonló esetekben mindig az NDK-ban, balesetnek nyilvánították. Vele a meggyilkoltak száma 136-ra emelkedett. Más kutatók viszont jóval több, 160-170 áldozatot tartanak nyilván.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.