Jó szüretre számítanak a gazdák

Dénes Zoltán
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes termésbecslések alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) idén 400-450 ezer tonna szőlőtermésre számít, melyből mintegy hárommillió hektoliter újbort készíthetnek a borászok. Mivel a szüret jóformán csak a napokban kezdődött el – ezalól kivétel a korán érő csabagyöngye –, a becslés még korai, s csak akkor állhatja meg a helyét, amennyiben az őszi időjárási körülmények ideálisak maradnak. A HNT szakértője, Nyers Ágnes a szervezet honlapján közzétett elemzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavaszi fagyok és a szélsőséges időjárás több borvidéken helyi jelentőségű, kezelhető mértékű terméskiesést okozott. Emellett az elmúlt hetek esőzései enyhítették az aszály hatását, de további csapadékra már nem lenne szükség.
A hazai felvásárlók – a régióban és a hazánkban is tapasztalt alacsony termés miatt – tavaly azt is megélhették, hogy a cseh és szlovák kereskedők kiviszik az országból a szőlőt. A HNT-hez beérkezett előzetes jelzések alapján a korai és illatos fehér fajták iránt most is nagy a külföldi érdeklődés. A borellenőrzési hatóság kiemelt ellenőrzésekkel kívánja biztosítani, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjék az export.
A fentiek tükrében nem meglepő, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet beszámolója szerint az idén a 2010. évinél kedvezőbb árakkal indult a szüret. Az Irsai Olivért kilogrammonként 120 forintért vásárolták fel. Az AKI közlése a szlovákok kilogrammonként 50 eurócentért (130 forint) vásárolják a mátrai borvidéken ugyanezt a fajtát. A nemzetközi ízlés a gyümölcsízű, könnyebb fehérborokat részesíti előnyben, ami kedvező lehet a hazai palackosbor-export szempontjából. A kutatóintézet adatai szerint az idei első fél évben hazánkban négy százalékkal nőtt az asztali és tájborok értékesítése az előző évi azonos időszakhoz képest. A fehér asztali borok forgalma 14 százalékkal élénkült meg, a fehér tájborok eladása azonban 18 százalékkal visszaesett.
Az asztali és tájborok értékesítési ára 5 százalékkal volt magasabb az idei év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban. A fehérborok ára hat, a vörös- és rozéboroké csaknem négy százalékkal emelkedett. A fehérborok közül mind az asztali, mind a tájborok ára nőtt, az utóbbi nagyobb, 13 százalékos mértékben. A vizsgált időszakban a vörös és rozé asztali borokért két, a tájborokért hét százalékkal fizettek többet a vásárlók.

Plusz egymilliárd. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az idén egymilliárd forinttal több jut szőlőültetvények szerkezetátalakítására. A termelők mintegy 12 milliárd forint támogatást kapnak a következő két évben erre a célra. A közösségi forrásból finanszírozott programra az idén 22,5 jövőre 22 millió euró áll rendelkezésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.