Jobb nem firtatni a szerződéseket?

Bodacz Péter
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha fajsúlyos témát, a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos fogyasztói aggályokat tárgyalta tegnap a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága, a kormánypárti képviselők mégis távol maradtak. Később kiadott közleményük szerint azért, mert a tanácskozást nem előzte meg semmilyen egyeztetés. Ennek dacára is megteltek azért az ellenzéki bársonyszékek, és eleget tett a meghívásnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke is. Mint Szász Károly kifejtette, a pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes. – Bár a devizahiteleknél kialakult helyzet valamenynyi szereplő, így az állam, a bankok, a hitelfelvevők, valamint a szabályozó hatóságok felelősségét veti fel, a megkötött szerződések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg, azokat megkérdőjelezni nem lehet. Ha mégis ilyen vélemények terjednek el, és ezeket nem tudjuk szakmailag kezelni és korlátok között tartani, akkor azzal az egész pénzügyi rendszer stabilitása kerülhet veszélybe – szögezte le.
Az LMP-s Ertsey Katalin a hiteltermékekkel kapcsolatos termékfelelősség hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint a hitelt felvevők pénzügyi kultúrája sok kívánnivalót hagy maga után, különösen, ami a devizahitelekben rejlő kockázatok megítélését illeti. – A kialakult helyzet egyik oka, hogy a bankok nem végezték el az adósok hitelvizsgálatát – vélekedett Z. Kárpát Dániel. A Jobbik képviselője a hitelintézeti törvény felülvizsgálatára tett javaslatot. Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke a magáncsőd jogszabályi lehetőségének megteremtését látná szükségesnek.

Segíthet az átsorolás. Fontos, hogy a pénzügyi intézmények az átstrukturált követeléseket kellő körültekintéssel kezeljék, hogy a lépés ne vezessen a hitelkockázatok növekedésének eltitkolásához – hívta fel a figyelmet Szász Károly vezetői körlevelében. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének weboldalán közölt dokumentum szerint az utóbbi időben mind a vállalati, mind a lakossági hiteleknél egyre nagyobb számban fordulnak elő a követelésekké alakított egykori hitelek. Ez a lehetőség azért jó, mert a hitelező még abban a szakaszban fordíthat figyelmet egy követelésre, amikor még van esély a problémák rendezésére, a felmerülő veszteségek minimalizálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.