Kárpótolják a csehországi egyházakat

Történelminek nevezett megállapodás született Prágában az egyházi kárpótlás ügyében. Egy tizenhét éves átmeneti időszakban állapodott meg a kormány az egyházakkal, ez idő alatt az államtól még kapnak pénzügyi támogatást.

Munkatársunktól
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jirí Besser kulturális miniszter elmondta: az átmeneti időszak első három évében az egyházak még az eddigi éves támogatást – mintegy 1,4 milliárd koronát – fogják kapni. A negyedik évtől kezdve évente öt százalékkal csökken az állami támogatás mértéke. Ha a parlament is elfogadja a megállapodást, a törvény 2013 januárjában lépne életbe – jelentette az MTI. Az ellenzéki szociáldemokraták és kommunisták ellenzik a megállapodást, mondván, az államnak nincs elég pénze a kifizetésekre.
A cseh kormány május végén terjesztette az egyházak elé kárpótlási javaslatát. Eszerint az állam 75 milliárd korona értékben visszaszolgáltatná az egyházaknak a szocialista rendszerben elkobzott vagyonuk 56 százalékát, míg a maradékért 59 milliárd koronát fizet ki nekik. A kormány ennek megvalósítására átmeneti időszakot javasolt. Ez lett végül 17 év. Korábban az egyházak legalább 20 évet kértek, mert érvelésük szerint főleg a kisebb egyházak nincsenek felkészülve az önálló működésre. „A jövő legnagyobb kérdése az, hogy az egyes egyházak hívei hajlandók lesznek-e bekapcsolódni egyházuk fenntartásába” – hívta fel a figyelmet Jan Sebek egyháztörténész. A cseh állam által jelenleg folyósított évi mintegy 1,4 milliárd korona alapvetően az egyházi személyiségek bérének a fedezete. Az egyházaknak még nem sikerült véglegesen megegyezniük arról, hogy miként osszák el egymás közt a visszakapott vagyont. Az 1948-as állapotok szerint az elkobzott vagyon 98 százaléka a katolikus egyházé volt.
Csehország Európa egyik legkevésbé vallásos állama, a lakosság mindössze egyharmada tagja valamelyik egyháznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.