Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kendőzetlenül Kennedyről

Csalódott Winston Churchillben és megvetette saját alelnökét John F. Kennedy volt amerikai elnök, aki a kubai rakétaválság lezárása után azzal tréfálkozott, hogy ez lenne a legmegfelelőbb pillanat egy ellene elkövetett merénylethez – derül ki abból az interjúból, amelyet Kennedy özvegyével készített egy történész négy hónappal az 1963. novemberi dallasi merénylet után.

2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán hozták nyilvánosságra a Jackie Kennedyvel készült mintegy nyolcórás beszélgetés szövegét, ötven évvel azután, hogy hivatalba lépett John F. Kennedy amerikai elnök. Az egykori first lady férje furcsa szokásairól és házasságukról is beszámolt a Fehér Ház „udvari” történészének tekintett ifjabb Arthur Schlesingernek, és őszintén kifejtette véleményét a politikusokról.
John F. Kennedy állítólag azzal tréfálkozott a kubai rakétaválság lezárása után, hogy az a pillanat lenne a legjobb egy ellene elkövetett merénylethez, mert így mindenképp jó nyomot hagyna a történelemben – emlékezett vissza Jackie Kennedy az 1962. októberi eseményekre, amikor a világ az atomháború küszöbére jutott. A válság ellenére az akkori first lady ragaszkodott ahhoz, hogy mindvégig férje mellett maradjon, noha az amerikai tisztviselők többsége családját elküldte Washingtonból.
Jackie Kennedy elmondta, nem volt könnyű beilleszkednie a Kennedy családba, amelynek egyes tagjai feltupírozott hajú, newporti sznobnak tekintették, aki francia ruhákat visel és utálja a politikát. Jackie szerető apaként festette le férjét, aki megtanította a lányát úszni; megszállott olvasóként, aki a fürdőkádban, az asztalnál, sőt még nyakkendőkötés közben is olvasott; olyan elnökként, aki pizsamában sziesztázott a Fehér Házban, és olyan katolikusként, aki három másodperc alatt végzett a napi imádsággal.
Felidézte férje elítélő kijelentéseit saját alelnökéről, Lyndon B. Johnsonról. A Texasból származó Johnsont azért választotta helyettesének John F. Kennedy, hogy elnyerje a déli államok választópolgárainak szimpátiáját. „Istenem, el tudod képzelni, mi történne az országgal, ha Lyndon lenne az elnök?” – idézte férje szavait Jackie. Az elnököt zavarta, hogy Johnsonból sosem lehetett véleményt kicsikarni a kabinet ülésein – az alelnök vagy egyetértett minden elhangzott véleménnyel, vagy egyszerűen csendben maradt.
Jackie Kennedy arról is mesélt, hogy férje csalódott Winston Churchillben, miután találkozott vele az 1950-es években. A volt brit miniszterelnököt ugyanis hősként tisztelte, de akkortájt már nem volt teljesen beszámítható. Jackie Kennedy szörnyű embernek nevezte Martin Luther King fekete polgárjogi aktivistát, amiért ittas állapotban vett részt a merényletben meggyilkolt elnök temetésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.