Kényszerpihenőn a Szojuz rakéták

Átmenetileg leállították Oroszországban a Szojuz hordozórakéták indítását, miután szerdán balesetet szenvedett egy Progressz teherűrhajó. A Nemzetközi Űrállomás személyzete nem marad ellátmány nélkül, hónapokra elegendő a készlet.

MN-összeállítás
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szüneteltetik az orosz gyártmányú Szojuz hordozórakéták felbocsátását Bajkonurban a szerdán – ember nélkül – indított Progressz M–12M teherűrhajó elvesztése miatt – jelentette tegnap az Interfax hírügynökség rakétaipari forrásaira hivatkozva a távirati iroda. A küldetés kudarcát ugyanis a hordozórakéta meghibásodása okozta. A földi repülésirányító központ (CUP) közlése szerint a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósoknak két-három hónapra elegendő oxigénjük, vizük és élelmük van. Az ISS-en szolgálatot teljesítő három űrhajós, akiknek szeptember 8-án kellett volna a tervek szerint visszatérniük a Földre, további 40-50 napig a bázison maradhat. A küldetések – írta az AFP hírügynökség tudósítója – az esetleges hiba feltárása és orvoslása után folytatódhatnak.
Alekszandr Szamokutyajev és Andrej Boriszenko orosz, valamint Ronald Garan amerikai űrhajós szeptember 8-ig 156 napot tölt az ISS-en. A következő expedíciót a Szojuz TMA–22 űrhajó fedélzetén szeptember 22-én tervezték elindítani Anton Skaplerov és Anatolij Ivanyisin orosz kozmonautákkal, továbbá Daniel Burbank amerikai asztronautával. A NASA szakértői szerint a Szojuz TMA–21 űrhajó 200-210 napig vethető be biztonságosan, ezért legfeljebb 40-50 nappal hosszabbítható meg a jelenlegi expedíció. A legközelebbi, az idén ötödik Progressz teherűrhajót október 28-án szándékozták az ISS-re indítani a mérnökök. Ismeretes, az amerikai űrrepülőgép-program leállításával kizárólag a Progressz űrhajók tudnak ellátmányt juttatni a Nemzetközi Űrállomásra.
Időközben az Altaj Köztársaságban – ahol lezuhant a Progressz M–12M – lezárták a becsapódás térségét. A keresőalakulatok sokáig tétlenségre kényszerültek az özönvízszerű esőzés miatt, így csak tegnap reggel tudtak újra munkához látni. Az űrhajó a tajgára zuhant, távol a legközelebbi lakott településtől. Az AFP tudósítója úgy tudja, a szerkezet becsapódását robbanás követte. Ennek erejét jól jelzi, hogy – állítólag – még száz kilométerrel távolabb is betörtek a házak ablakai. Feltételezések szerint nem sérült meg senki, és komolyabb kár sem keletkezett. A rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékesei közölték: az űrhajó mérgező üzemanyagától nem szennyeződhet a környezet. Ennek ellenére a térségben alaposan megvizsgálják a talajt és a vizeket.
A Progressz M–12M-et szerdán indították Bajkonurból, de nem jutott el az előírt pályára, és lezuhant. Az űrhajó több mint 3,5 tonnányi terhet szállított volna az ISS-re, többek közt süteményt, paradicsomot, egyéb élelmiszereket, fehérneműt, DVD-ket, vizet, oxigént és kísérletek céljára legyeket.
A teherűrhajó balesete egy héten belül a második, december óta pedig a negyedik sikertelen orosz felbocsátás volt. Augusztus 18-án a gyorsító fokozat meghibásodása miatt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, az Ekszpressz–AM4 nem állt az előírt pályára, februárban egy katonai műhold nem érte el a kijelölt útvonalát, decemberben pedig az orosz Glonassz helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.