Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Készülnek a helyi népszavazásra

A kerületbe vándorló hajléktalanok száma elérte azt a szintet, amelyet sem szociálisan, sem rendészeti szempontból nem tudunk kezelni, ezért népszavazásra és a fővárosi hajléktalankoncepció újratárgyalására van szükség – közölte kedden Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester. Komássy Ákos helyi MSZP-elnök népszavazás helyett kirándulni küldené a lakosságot.

Mizsei Bernadett
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitára hívta kedd este Kocsis Máté polgármester Komássy Ákos szocialista képviselőt, hogy ütköztessék elképzeléseiket a VIII. kerületet „leginkább sújtó problémáról”, a hajléktalanok növekvő számáról. Ismeretes, a kerületben szeptember 25-én tartanak ügydöntő helyi népszavazást három hajléktalanokat érintő kérdésben. Arról kérdezik a városrész lakóit: támogatják-e, hogy hatályban maradjon a tavaly decemberben megszavazott, kukázást tiltó rendelet; akarják-e, hogy a képviselő-testület rendeletben tiltsa meg az életvitelszerű lakhatást a közterületen; s Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson-e a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emeléséről és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítéséről.
A Zuschlag-ügyben egyébként tanúként is kihallgatott Komássy Ákos helyi MSZP-elnök ellenzi a népszavazást, s azt szegénységellenesnek nevezte. Érdemes megjegyezni, a most a szegények és hajléktalanok pártfogójaként fellépő politikus, a Fiatal Baloldal (FIB) egykori elnöke tíz évvel ezelőtt éppen pénzszórásról és károkozásról híresült el. A FIB 2001 júliusában egy debreceni kempinget választott az általa szervezett európai baloldali ifjúsági tábor helyszínéül, ahol annak tagjai jelentős kárt okoztak a berendezésben, és a bérleti díjat sem fizették ki. Az azóta több mint húszmillió forintra duzzadt tartozást máig nem fizette ki a szervezet. Úgy igyekeztek kibújni a felelősség alól, hogy a FIB-et megszüntették, és helyette Societas néven működnek tovább. A 2009-es ferencvárosi önkormányzati választások alkalmával pedig pénzosztás miatt keveredett gyanúba az elnök.
Komássy most arra kérte Kocsis Mátét, vonja vissza a szeptember végi népszavazást, a lakosságot pedig arra buzdította, inkább menjen kirándulni, de ha mégis ragaszkodik a szavazáshoz, voksoljon nemmel. Szerinte a népszavazás nem old meg semmit. – Budapesten olyan kis lélekszámú, nem egy területen koncentrálódó központokra van szükség, amelyek a hajléktalanok minden szükségletére válaszolnak – foglalta össze saját javaslata lényegét.
Kocsis Máté azért tartja szükségesnek a népszavazást, mert a várost leginkább sújtó probléma, a hajléktalankérdés politikai vita tárgyává vált. – A kerületbe vándorló hajléktalanok száma elérte azt a mennyiséget, amelyet sem szociálisan, sem rendészeti szempontból nem tudunk kezelni – közölte a polgármester. Mint mondta, éppen ezért szükséges, hogy a főváros újratárgyalja hajléktalankoncepcióját. – Ebben a főpolgármester partner lesz. Tekintettel azonban arra, hogy más kerületek kevésbé lesznek partnerek abban, hogy hozzánk hasonló mértékben kivegyék a részüket a hajléktalanellátásból, lépéskényszerrel kell őket rávenni erre – tette hozzá. Leszögezte, nem kizárólag Józsefváros feladata a kerületben élő 2800 hajléktalan ellátása, és azért szükséges a gyors cselekvés, mert a deviáns viselkedésű hajléktalanoktól nem védi meg senki a józsefvárosiakat. A polgármester azt javasolja, vizsgálják meg, hogy ki hol vált hajléktalanná, és az adott település vagy kerület gondoskodjon az odatartozókról.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint valóban kiemelt segítséget érdemel a VIII. kerület, de a népszavazás nem nyújt megoldást. – Ez a kérdés sokkal összetettebb ennél. Nem feltétlenül az a bűnös, aki kiveszi az értéket a kukából, hanem az, aki beleteszi – véli Vecsei Miklós. Megjegyezte, önmagában szomorú az a helyzet, hogy a budapesti kuka a vidéki nyomor alternatívájává vált. A szakember szerint nem megoldás az sem, ha megtiltják az életvitelszerű lakhatást a közterületen, hiszen valahol el kell helyezni a hajléktalanokat. – Itt súlyos társadalmi sebekről van szó, amelyeket eszközökkel és nem tiltással lehet kezelni – szögezte le Vecsei. Az alelnök úgy véli, egyéni megoldásokra van szükség, és a háttérben lévő problémákat kell elsősorban kezelni, vagyis azt, ami a hajléktalanléthez vezetett.
– A hajléktalankérdésben nincs gyors megoldás, azonban fontos, hogy ne a Belügyminisztérium rendészeti szemlélete alapján szülessenek döntések – nyilatkozta lapunknak Somfai Ágnes LMP-s képviselő, volt fővárosi hajléktalanügyi megbízott. Ismeretes, Somfai augusztus 31-én mondott le tisztségéről, miután Tarlós István főpolgármester bejelentette: a Fővárosi Közgyűlés nem vonja vissza a hajléktalanokat érintő közterület-használati rendeletét, amelyben a főváros szabálysértéssé nyilvánította az emberek életvitelszerű közterületi tartózkodását. A képviselőtől megtudtuk, a hét végétől már elérhető lesz a párt honlapján, ezenkívül nyomtatott formában is megjelenik az a kiadvány, amely a nyolcadik kerületi népszavazást és a hajléktalanok helyzetét tárgyalja részletesen. Ebben a „kisokosban” külön pont foglalkozik a hajléktalanügy megoldásával, amellyel kapcsolatban Somfai Ágnes elmondta: egy közösségi lakásszektor kialakításával jelentősen javítani lehetne a hajléktalanok helyzetén. Budapesten 8000-9000 hajléktalan él, országosan pedig több tízezer, azonban a bizonytalan lakhatás problémájával még ennél is többeknek, Budapesten csaknem százezer, országosan pedig több százezer embernek kell szembenéznie. – A rendszerváltozás óta több mint nyolcvan százalékkal csökkent az önkormányzati lakások száma. A jelenlegi, nagyjából 130 ezer önkormányzati tulajdonú lakásból álló állomány helyett rövid távon létre kellene hozni egy legalább 300 ezer lakásból álló közösségi lakásszektort – mondta lapunknak a képviselő. Somfai kitért a hajléktalanok közterületeken tartózkodására is. Szerinte a gyakoribb takarítással és az illemhelyek számának növelésével jelentős mértékben orvosolhatók lennének az ott-tartózkodásukból eredő problémák.
Az LMP-s képviselő felhívta a figyelmet: az államnak és a fővárosnak is van feladata a hajléktalanság problémájának megoldásában, mivel abból nehéz kikeveredni, és a nyolcadik kerület egymaga nem képes megoldani problémáit. Az LMP a népszavazás hetében szórólapozással és köztéri beszélgetéssel kíván tiltakozni a vasárnapi esemény ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.