Kétszáz család kerülhet utcára

Idén eddig ötven-hatvan kilakoltatást foganatosítottak a végrehajtók, s a kényszerű lakáskiürítések száma az év végére kétszázra emelkedhet. Egy civil szervezet – részben az árveréseken tapasztaltak miatt – csalás címén az ügyészségen jelent fel egyes bankokat.

Jakubász Tamás
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moratórium tavaszi–nyári feloldása óta ötven-hatvan kilakoltatást foganatosítottak a végrehajtók – tudta meg lapunk a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökétől. Krejniker Miklós közölte: az augusztusi érték megegyezik a korábbi szakmai számításokkal, s ebből kiindulva feltételezhető, hogy idén kétszáz körüli lesz a kényszerű lakáskiürítések száma. A kamarai vezető a részletekről szólva elmondta, hogy az eddigi nagyjából félszáz eset döntő többségében önkormányzati lakbértartozás miatt kellett az érintett családnak elhagynia korábbi otthonát. A kilakoltatások 10-15 százaléka vezethető vissza bedőlt devizakölcsönre.

*

Krejniker Miklós kiemelte, hogy a legtöbb esetben üres ingatlanokat találtak a végrehajtók, majd megemlítette: idén többször is tragikus történések kísérték a kilakoltatást. Az egyik érintett magára gyújtotta lakását, egy másik adós pedig az öngyilkosságba menekült. Az elnök vélekedése szerint az esetek az elkeseredettség növekedésével magyarázhatók, s hasonló okok húzódhatnak meg annak hátterében is, hogy a társadalmi szerveződések aktívabbak a korábban tapasztaltnál: a civilek idén négy-öt esetben élőlánccal vagy más módon igyekeztek meghiúsítani a lakáskiürítést.
Egy székesfehérvári nyugdíjas azonban a hét elején távozni kényszerült otthonából. A távirati iroda tudósítása szerint a hatvanéves, egyedül élő férfit kedd délután lakoltatták ki. Az esetről – a híradások alapján – annyi tudható, hogy a férfi az elmúlt években vett fel 18 millió forint hitelt, a kölcsön fedezetéül a 2008-ban 42 millió forintra értékelt házát ajánlotta fel. A férfi februárban nyugdíjba vonult, s bár törlesztett valamennyit, az események – főként az árfolyam-emelkedés – mégis maguk alá temették. Saját bevallása szerint a 18 milliós tartozása a törlesztés ellenére mára harminc- millió forintra emelkedett. A közlések arról szólnak: a több mint negyvenmilliós házát 14 millióért vásárolta meg az árverés nyertese. A licitáláson állítólag egyetlen érdeklődő jelent meg.
A férfi – a kilakoltatásra kitűzött napon – keresetet nyújtott be, amelyben a végrehajtás megszüntetését, felfüggesztését kérte. A kilakoltatás megakadályozására azonban már nem volt lehetőség. A lakást rendőrök és jogvédők jelenlétében ürítették ki. A nyugdíjas – akinek ingóságait a telken álló garázsban helyezték el – a kilakoltatás után még nem tudta megmondani, hol húzza meg magát. Az idős férfi kutyáját átmenetileg a folyamatokat a helyszínen nyomon követő civil érdekvédők vették magukhoz. Egyikük, Kozma József, a Magyar Közösségi Garancia Kft. Jogsegélyszolgálat vezetője a Kossuth rádiónak nyilatkozva közölte: a szervezet a nyugdíjas férfi és más károsultak ügyét alapul véve feljelentést tesz az érintett kereskedelmi bankok ellen csalás miatt. A civil érdekvédő szerint némelyik pénzintézet törvénytelen hitelezési gyakorlatot folytat. Kozma József kifogásolja például, hogy egyes bankok jóval áron alul adják el a bedőlt hitel fedezetéül szolgáló házakat, s felvetette: a pénzintézetek már a devizahitel-szerződések aláírásakor tisztességtelenül viselkedtek ügyfeleikkel szemben. A jogsegélyszolgálat mindezt jogtalan haszonszerzésnek minősíti, s a Legfőbb Ügyészségnél feljelentést tesz.
Eközben tegnap tudatták: a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) együttműködési szerződést kötött a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetségével (DÉSZ). Utóbbi fórum bankonként és szerződéstípusonként csoportosítja a nála jelentkező hitelfelvevőket. Az érintettek így kapcsolódhatnak be a bankjuk ellen létrejövő pertársaságokba. Mint kiderült, az ingatlanosok szervezete azért segíti a nehéz helyzetbe került adósok jogérvényesítését, mert megtévesztőnek tartja a devizaalapú hitelszerződéseket, és tarthatatlannak ítéli, hogy a megállapodások következtében vállalkozások és családok tömege jusson a tönk szélére. A MIÉSZ arra is rávilágított: bedől a honi ingatlanpiac, ha a 150 ezer bajba jutott adós otthonát rövid időn belül elárverezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.