Kevesebb képért folytatódik a Herzog-per

Tizenegy festmény esetében elutasította a washingtoni szövetségi kerületi bíróság a Herzog-örökösök keresetét. A megnevezett műtárgyak azok, amelyek ügyében 2008-ban már egyszer a magyar bíróság is döntött. A fennmaradó 29 műtárgy esetében folytatódhat a Herzog Lipót Mór báró unokája által a magyar állam ellen indított per.

Győr Ágnes
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állam üdvözli, hogy az Amerikai Egyesült Államokban, Washington D. C.-ben az ügy eldöntésére kijelölt bíróság a 44 peresített műalkotásból tizenegy festmény vonatkozásában előzetesen megállapította a Magyar Köztársaság törvényes tulajdonjogának fennállását – reagált lapunknak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Herzog-perben a bíróság által a közelmúltban hozott döntésére. A napokban a washingtoni szövetségi kerületi bíróság elutasította ugyan a magyar állam pergátló kifogásait abban a restitúciós (műkincs-visszaszolgáltatási) perben, amelyet a hajdani Herzog Lipót Mór bárónak az Egyesült Államokban élő dédunokája és két további rokon indított tavaly, korlátozta azonban azoknak a műtárgyaknak a körét, amelyre a báró leszármazottai igényt tarthatnak.
Herzog Lipót Mór 1934-ben hunyt el. Kollekcióját, amely fénykorában mintegy kétezer-ötszáz darabból állt, és többek között El Greco és Francisco de Zurbarán alkotásait is tartalmazta, a felesége 1940-ben bekövetkezett halála után a három gyereke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések alatt a gyűjtemény elkezdett szétforgácsolódni; a nácik, a Vörös Hadsereg, valamint tolvajok fosztogatása után megmaradt darabokat a kommunista magyar kormány foglalta le. Szakértők szerint a magyar zsidók haláltáborba küldéséért felelős Adolf Eichmann is gazdagította képtárát a Herzog-vagyonból – jelentette a távirati iroda. A Herzog-örökösök által követelt alkotásokat jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen őrzik.
A mostani jogi eljárást kezdeményező David de Csepel nagynénje, Martha Nierenberg eredetileg 1999-ben indított pert Magyarország ellen, hogy visszaszerezze a véleménye szerint a család tulajdonát képező, hazánkban maradt műtárgyakat. 2008-ban több mint nyolcévnyi pereskedés után a Fővárosi Ítélőtábla visszautasította a követeléseket, részben az 1973-as magyar–amerikai vagyoni egyezményre hivatkozva. Az amerikai és a magyar kormány képviselői által aláírt szerződés értelmében a Magyar Népköztársaság kormánya 18 900 000 dollár átalányösszeget fizetett az Egyesült Államoknak. Ezzel teljesen és végleg rendezte a két ország minden olyan, amerikai állampolgár által hazánkkal vagy magyar állampolgárokkal szemben fennálló követelését, amelyet a magyar államosítási, kényszerfelszámolási, kisajátítási intézkedés vagy egyéb igénybevétel érintett.
2008-ban Martha Nierenberg és a többi felperes sem fellebbezett a döntés ellen a magyar legfelsőbb bíróságon – olvasható az alpereseket képviselő Nixon Peabody LLP weboldalán. A most visszautasított képek azok, amelyeket az akkori bírósági ítélet már érintett.
Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében az NFM hangsúlyozta: mivel a kijelölt bíróság döntésében elismerte a magyar bíróságok pártatlanságát és legitimitását, a magyar állam most azt várja, hogy az ügy további szakaszában a Magyar Köztársaság törvényes tulajdonjoga a többi műalkotás tekintetében is hasonlóképpen megerősítést nyerjen. A magyar állam arra számít, hogy a fellebbviteli bíróság megállapítja, a felperesek összes igényét nemzetközi megállapodások és kompenzációs programok sora már korábban teljeskörűen és végérvényesen rendezte.
A tavaly indult per első szakaszában a magyar állam többek közt arra hivatkozott, hogy a washingtoni bíróság nem illetékes, illetve hogy az 1973-as amerikai–magyar vagyonjogi egyezmény nyomán már rendezték az ügyet. A washingtoni bíróság döntésének indoklásában azonban az olvasható, a maradék 29 festmény esetében az 1973-as egyezmény nem zárja ki, hogy a műtárgyakat visszaigényeljék a Herzog család tagjai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.