Ki fizette a Négy Mancs akcióit?

Az ügyészség célkeresztjébe került a magát állatvédőnek nevező Négy Mancs osztrák alapítvány, amely akcióival több milliárd forintos kárt okozott a hazai baromfiiparban érdekelt cégeknek. A nyomozó hatóságnak arra kellene fényt derítenie, hogy a szervezet milyen pénzekből folytatta a hazai cégeket lejárató kampányát.

Dénes Zoltán
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényességi felügyeleti eljárást folytat a Fővárosi Főügyészség magánjogi osztálya a Négy Mancs – Alapítvány az Állatvédelemért elnevezésű szervezet működésével kapcsolatban – közölte lapunk megkeresésére Skoda Gabriella, a nyomozó hatóság szóvivője. Tájékoztatása szerint a vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az alapítvány működése során betartják-e a hatályos jogszabályi előírásokat, a kezelőszerv vagyonfelhasználása megfelel-e a törvényi előírásoknak. Az eljárást Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos kezdeményezte augusztus végén, akkori tájékoztatása szerint azért, mert azt szeretné tisztázni, hogy a közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt milyen forrásokból finanszírozta az alapítvány.
Tény, hogy a szervezet még egyszer sem tisztázta pontosan, milyen forrásokból gazdálkodik, ezért a megtámadott hazai cégek joggal vethették fel, hogy a lejárató kampányok hátterében egyszerű piacszerzési érdekek húzódnak meg.
A Négy Mancs Alapítvány több országban is működtet irodákat különféle formákban. Hazai szempontból különösen érdekesek lehetnek az osztrák és a német irodák, mivel e piacokról tiltatták ki a magyar termékeket.
*
A magyar Négy Mancs Alapítványt Roland Sommer magánszemély alapította 2005. július 26-án. Az alapítványt jelenleg kizárólag osztrák magánszemélyek képviselik. Az alapítvány által közzétett közhasznúsági jelentésekből kitűnik, hogy a Négy Mancs tevékenységét szinte kizárólag támogatásokból finanszírozza. Tehát az eredménykimutatásban „egyéb” támogatások között szerepeltetett támogatások nélkül a szervezet feltételezhetően nem tudna működni. A hazánk ellen intézett támadások előtti évben az alapítvány 71 millió forintot, 2008-ban pedig 45 milliót könyvelt el egyéb támogatásként. Ezt követően, 2009-ben már csak négymilliós egyéb támogatásról adott számot. Ebből következően nyilvánvaló, hogy az ügyészségnek ezen egyéb támogatások származására kell fényt derítenie. Már csak azért is, mert egyes feltételezések szerint a támogatók között német, illetve hazai, libamáj- és húspiacon érdekelt cégek is voltak, amely állítás, amennyiben bizonyosságot nyer, nemcsak erkölcsi, hanem már büntetőjogi kérdéseket is felvethet.
Érdekességként említhető meg az is, hogy Ausztriában két Négy Mancs Alapítvány működik: a Vier Pfoten és a Vier Pfoten International. Előbbit 1993-ban alapította Roland Sommer, utóbbit pedig Theodora Witschniggel közösen 1999-ben. A Vier Pfoten International nem hozza nyilvánosságra a beszámolóit, azokhoz nem lehet hozzáférni. A német Vier Pfotent is az osztrákok alapították és működtetik, s a beszámolóit szintén nem hozza teljes körűen nyilvánosságra.
Mint ismert, a Négy Mancs elnevezésű osztrák állatvédő szervezet 2008 óta többször is fellépett a hazai baromfipiac vezető cégeivel szemben, és a Hungerit Zrt.-t ma is feketelistán szerepelteti a töméssel zajló víziszárnyas-hizlalás miatt, amely viszont magyar tradíciónak számít. Lekerült ugyanakkor a listáról a Kiskunhalasi Baromfi-feldolgozó Zrt., ami a cég tulajdonosi háttere miatt vált gyanússá, mivel az egy német társaságig vezethető vissza. Az alapítvány a kampánnyal elérte, hogy a hazai cégek a német és az osztrák élelmiszerláncokba nem szállíthattak termékeket. Ezzel több száz hazai munkahelyet veszélyeztettek és többmilliárdos kárt okoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.