Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kiállják a nyomáspróbát?

Az orosz Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall tegnap aláírta a Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték- vállalat részvényesi megállapodását Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenlétében Szocsiban.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha minden a tervek szerint alakul, 2015-ben már érkezhet földgáz a Kaszpi-tenger térségéből Európába – ebben állapodtak meg tegnap a Déli Áramlat névre keresztelt gázvezeték részvényesei. A távirati iroda tudósítása szerint a beruházásban érdekelt társaságok kötelező érvényű megállapodást kötöttek, amelyben szabályozták, kinek milyen jogai és kötelességei vannak a vállalkozásokban, s hogy milyen feltételekkel szállhat ki belőle.
A beruházást eredetileg a Gazprom és az ENI kívánta megvalósítani fele-fele arányban. Jelen állás szerint a vezetéket építő és üzemeltető cég fele a Gazpromé, 20 százalék az ENI részesedése, az időközben hozzájuk csatlakozott GDF és a BASF-Wintershall pedig egyaránt 15-15 százalékban tulajdonos. A Gazprom közleményében a hazánkon is áthaladó vezeték páneurópai jellegét hangsúlyozta, és azt, hogy tulajdonosai felerészben Európa legjelentősebb energetikai konszernjei közül kerülnek ki. A részvényesek 2012-ben hozzák meg a végleges befektetési döntést, az építkezésnek pedig 2013-ban kell megkezdődnie. A csővezeték végső kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz.
Bár a beruházásban valóban Európa vezető energiakonszernjei vesznek részt, Brüsszel ellenzi az építkezést. Mint arról az orosz Kommerszant lap nyomán beszámoltunk, Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa éles hangon kelt ki a Déli Áramlat ellen. Mint mondta, az Európai Bizottságnak lesz módja rá, hogy problémákat okozzon, és nyíltan megfenyegette a Gazpromot, hogy meglévő szerződései bánják majd, ha a Déli Áramlat zavarja majd a versenytárs, s az EU által támogatott Nabucco vezetéket. Mint mondta, az oroszok jobban járnak, ha Európa 600 milliárd köbméteres piacán 30 százalékos részük van, mintha 400 milliárd köbméterből 40 százalék a részük, és ezzel a Kommerszant szerint az orosz fél tudtára adta, hogy Európa csak akkor kész növelni az oroszországi gázvásárlásait, ha csökken a Gazprom része az európai energiapiacon.
Tegnapelőtt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is a Déli Áramlat ügyében tárgyalt Moszkvában. Tárcája közleménye szerint Alekszej Millerrel, a Gazprom elnök-vezérigazgatójával és helyettesével, Alekszander Medvegyevvel találkozott. Fellegi Tamás a tárgyalásokon kiemelte, hogy a magyar kormány a kezdetektől elkötelezett a többforrású gázellátás mellett, és támogat minden lehetőséget, amely növeli hazánk energiaellátásának biztonságát, s ezzel Magyarország érdekeit szolgálja. Így az Európai Unió tagjaként Magyarország támogatja a Nabucco-programot is, ám a Déli Áramlatot kiemelt gazdasági és stratégiai beruházásnak tekinti.
További részletek a www.mno.hu oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.