Kilakoltatás helyett időt nyertek

Az utolsó pillanatban kapta meg a kilakoltatást felfüggesztő bírói végzést az a székesfehérvári család, amelyet háromszor próbáltak megfosztani otthonától. Az idős aszszony és két fia néhány hónapra biztosan fellélegezhet, de azt még nem tudják, mi vár rájuk a jövőben.

Mizsei Bernadett
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrkordonok fogadták a jogvédőket és a sajtó munkatársait tegnap Székesfehérváron abban az utcában, ahol egy kilencvenéves asszonyt és két fiát – egyikük 100 százalékos rokkant – akarták kilakoltatni. Az intézkedésre a hatóság emberei szerint azért volt szükség, mert a család azzal fenyegetőzött: amennyiben kilakoltatják őket, felrobbantják az ingatlant. A családtagok cáfolták, hogy bárkit is fenyegettek volna. Ennek ellenére közveszéllyel fenyegetés miatt nemcsak az útszakaszt zárták le, de biztonsági okokból a gázt is kikapcsolta a szolgáltató.
Mint arról korábban beszámoltunk, az (egykori) ingatlantulajdonos, Vincze Tamás évekkel ezelőtt egy osztrák banktól vett fel hitelt, amelyet később az Aegon Hitelnek fizetett tovább szabad felhasználású jelzálogkölcsön formájában. A gazdasági világválság során először az ő vállalkozása ment tönkre, majd élettársa is elveszítette munkahelyét, miközben hitelük havi törlesztőrészlete 60 ezer forintról csaknem a duplájára emelkedett. Így eleinte csökkentett összegű törlesztést utaltak át, majd egyre inkább elmaradtak a részletekkel. Az Aegon először 2009 telén akarta felmondani a szerződést, Vincze Tamás azonban vitatta az irreális visszaállítási összeget, amely szerinte nem volt arányban elmaradásaival. Pár hónappal később a bank felmondta a szerződést. A szerződő keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságra, és abban a hitben élt, ügyét vizsgálják, ám kiderült: ügyvédje nem tájékoztatta arról, hogy a bíróság hiánypótlást rendelt a keresethez. A pénzintézet meghirdette az ingatlant az interneten, ötven százalékkal olcsóbban a becsült árnál, 14 millió forintért. Ezután a bank eladta az ingatlant az Első Magyar Ingatlan Bróker Kft.-nek, végül a brókercég 10 millió forintért adta tovább a házat egy biatorbágyi magánszemélynek.
Már tavaly ki akarták lakoltatni a családot, ám az utolsó pillanatban a Székesfehérvári Városi Bíróság 90 napos haladékot adott Vinczééknek, mert a férfi beteg édesanyját és rokkant testvérét is ápolja. Mikor az idén júliusban újra ki akarták őket lakoltatni, a székesfehérvári önkormányzat felajánlott a családnak egy 39 négyzetméteres lakást, de ők nem hagyták el hajlékukat, bízva igazukban.
Tegnap, miután elhagyták a helyszínt a bombaszakértők, közelebb engedték a jogvédőket és a néhány tucat szimpatizánst. A vitatott ingatlant alig lehetett látni az udvarban álló hatalmas fenyőktől és a hosszan elnyúló szőlőlugastól. A végrehajtók vezetője a házban hosszasan vitázott a lakókkal és a jogvédőkkel. Közben a kapu elé begördült egy hatalmas teherautó. Félrehúzták a ponyvát, és megkezdődött az ingatlan kiürítése. – Remélem, a sport mindenkinek használ, mert ezt vissza fogják hordani – kiáltott a szekrénytermetű munkásoknak egy asszony, a bajba jutott család egyik rokona. Felháborodva rohant vissza a házba, ahova a rendőrök a végrehajtón és néhány jogvédőn kívül senkit nem engedtek be. Egy idős szomszéd a kerítésére dőlve sajnálkozott: „Főleg Babi nénit sajnáljuk, de a sajnálat itt már nem elég.” Fejét csóválva az orra alatt azt dörmögte, „a bankok aratnak, ők az urak”. A feszült csendet a végrehajtó törte meg, akinek külseje arról árulkodott, nem is születhetett volna más feladatra. A kapuban állókat szinte félrelökve egy jogvédővel indult a Székesfehérvári Városi Bíróságra, hogy megtudják az ítéletet. Az idős asszony és egyik fia ugyanis a bírósághoz benyújtott keresetben kérte a végrehajtás megszüntetését, mert szerintük a záradékolt kölcsönszerződés – a megkötésekor hatályos jogszabályok szerint – érvénytelen, ezért a feleknek el kell számolniuk egymással. Mivel az elszámolás nem történt meg, a szerződés nem is lett volna felmondható.
A végrehajtó körülbelül háromnegyed óra múlva tért vissza kezében egy papírral, de egy szót sem nyilatkozott a sajtó munkatársainak. Később a jogsegélyt nyújtó Magyar Közösségi Garancia Kft. egyik ügyvezetője, Kozma József jelent meg a kapuban. Kijelentését, miszerint a kilakoltatást a bíróság felfüggesztette, öröm és taps kísérte. A bírósági határozat szerint el kell végezni a záradékolt kölcsönszerződés, illetve az arra alapított kötelezettségvállaló nyilatkozat vizsgálatát. Kozma József a helyszínen arra hívta fel a figyelmet, hogy minden bajbajutottnak jogában áll elszámolást kérni az adott pénzintézettől.
A per érdemi elbírálásához tehát várhatóan hosszabb bizonyítási eljárásra lesz szükség. Vagyis a tegnapi kilakoltatás mesébe illő módon zárult, legalábbis egyelőre. Azt meg csak remélhetjük, hogy a sport tényleg használt a rakodómunkásoknak, mert minden bútort be kellett hordaniuk a visszaszerzett házba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.