Kína megerősödésétől tart Amerika

Kína a jelek szerint jó úton halad afelé, hogy 2020-ra modernizálja fegyveres erejét, ami viszont potenciálisan destabilizálhatja az ázsiai–csendes-óceáni térséget – állapította meg az amerikai védelmi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében. A kínai állami hírügynökség szerint a jelentés megállapításai vad találgatásokon és logikátlan okfejtésen alapulnak.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking leküzdötte a kritikus technológiai hiányosságokat, és gyorsan korszerűsíti fegyverzetét – áll az amerikai jelentésben. Kína katonai terjeszkedése egyre inkább nyugati irányba húzódik a Csendes-óceánon, aminek célja, hogy megakadályozza az Egyesült Államok és szövetségesei bejutását és mozgását a térségben. „A tartós katonai beruházások ütemének és nagyságának köszönhetően Kína olyan képességek megszerzésére törekedhet, amelyek potenciálisan destabilizálják a regionális katonai erőegyensúlyt, növelik a félreértések és tévedések kockázatát, s regionális feszültségeket és aggodalmakat válthatnak ki” – jelentette ki Michael Schiffer, az amerikai védelmi minisztérium államtitkár-helyettese szerdán tartott sajtóértekezletén. A Pentagon becslése szerint Kína több mint 160 milliárd dollárt költött katonai célokra tavaly, miközben az Egyesült Államok védelmi kiadásai 550 milliárd dollárra rúgtak, nem számítva az iraki és az afganisztáni háború költségeit.
Élesen bírálta tegnap a Hszinhua kínai állami hírügynökség az amerikai védelmi minisztérium jelentését. Ez egy dajkamese – idézte a Hszinhuát az MTI. A következtetések alapján az amerikai dokumentum sok hűhó semmiért – fűzte hozzá. „Kína ragaszkodik a védekező védelmi politikához. Az országnak, figyelembe véve növekvő gazdasági súlyát, az egész világra kiterjedő kereskedelmi és stratégiai érdekeit, minden joga megvan, hogy megfelelő haderőt fejlesszen ki” – írta a hírügynökség. A Hszinhua megfogalmazása szerint a kínai nép elképesztőnek tartja, hogyan bírálhatja az Egyesült Államok Kínát, amikor 2010-ben az amerikai hadi kiadások tették ki a világ összes katonai költekezésének 40 százalékát. A hírügynökség végül megjegyezte, Washingtonnak és Pekingnek becsben kellene tartania a nehezen elért jó kétoldalú viszonyt, különösen a katonai kapcsolatokat, egymás hibáztatása és becsmérlése helyett.
Az Egyesült Államok és Kína igyekszik helyreállítani feszült és viharosan változó kapcsolatát, miközben folyamatosan aggodalmak hangzanak el a kínai haderő jórészt meg nem magyarázott fejlesztése, Tajvan amerikai támogatása, illetve az amerikai kormányzati és a védelemmel kapcsolatos internetes hálózatok ellen intézett – gyaníthatóan Kínából induló – számítógépes támadások miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.