Kínzó minszki valutahiány

Kifulladni látszik a tiltakozási hullám Fehéroroszországban. A protesthangulat egyelőre nem ragadta magával a társadalmat. Az emberek inkább a túlélésre koncentrálnak, s a 90-es évek elejét idéző furfanggal próbálnak valutához jutni. Nem javítja a humanitárius helyzetet, hogy közben a rendszerre gyakorolt nyomást erősítve Washington szankciókat vezetett be a Belnyeftyehim konszern 40 ezer embert foglalkoztató négy vállalatával szemben.

Stier Gábor
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztené a lakosság számára a valutaeladást a Belorusz Nemzeti Bank, mondván, arra most nagyobb szüksége van az államnak. A tavasszal kirobbant pénzügyi válság méreteit jelzi, hogy miután a központi bank májusban leértékelte a belorusz rubelt, a dollár 56 százalékkal drágult, mára pedig az áprilisi 3155 rubel helyett 9000-ért lehet csak az amerikai valutához jutni. Az ilyen helyzetben logikusan elszabaduló infláció közepette azonban a lakosságnak mindennél nagyobb szüksége van a valutára. Eleve dollárban számoltak már a válság előtt is, s sokan e valutanemben tartották a megtakarításaikat. Idáig így nem nagyon okozott gondot, hogy a farmert, a tartós fogyasztási cikkeket Lengyelországban vagy Oroszországban olcsóbban szerezzék be, s nyáron leruccanjanak a régió közkedvelt üdülőhelyére, a Krímbe.
E viszonylagos jólét világát azonban lassan lezárja a rubel elértéktelenedése, a tartalékok elkopása, s mind többen próbálkoznak ügyeskedve a felszínen maradni. A korábbinál is élénkebb lett a benzinturizmus, hiszen már heti egy fordulóval a havi átlagbér majdnem dupláját lehet megkeresni. A cigarettával és alkohollal csencselés pedig egy egyetemi diplomás fizetés négy-ötszörösét is hozhatja, s 50–150 dollár haszon is lehet egy-egy kurrens műszaki cikk behozatalán. Sokan mennek dolgozni Oroszországba, hiszen jóval többet, s „kemény” valutában kereshetnek, a parasztok is előszeretettel adják el a szomszédban terményeiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.