Kívülről jött a segítség

A svájci jegybank bejelentése nem csak a hiteladósoknak segített: a frank árfolyamának kordában tartásáról szóló közlés tegnap a BUX indexet is pozitív tartományba lendítette. Eközben – szakértők szerint – a jövőt illetően kompromisszumos döntés született a Budapesti Értéktőzsde rendkívüli közgyűlésén.

Munkatársunktól
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosnak nevezhető forgalom mellett emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe: a BUX 167,39 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel 17 846,91 ponton állapodott meg. A pesti parketten 18 milliárd forintért cseréltek gazdát a részvények, a vezető papírok vegyes teljesítményt mutattak fel. Az OTP szerepelt a legjobban a maga 3,8 százalékos erősödésével, miként a Mol és a Magyar Telekom is javított korábbi pozícióján. Előbbi 0,3, utóbbi 0,4 százalékot emelkedett. A Richter árfolyama ugyanakkor 0,9 százalékkal mérséklődött.
A tegnapi kereskedésről szólva Varga Zoltán, a Quaestor Zrt. elemzője a távirati irodának úgy fogalmazott: a nap eleji bizakodás után kitörő örömmel fogadták a befektetők a svájci jegybank bejelentését, miszerint a helvétek frankeladással igyekeznek letörni valutájuk túlértékeltségét. Azonban délutánra visszatértek a tőzsdékre az eladók, és negatív tartományba lökték a fejlett piaci indexeket. A hazai parkett az OTP-nek köszönhetően nem esett: a bankpapírnak az adott erőt, hogy a frank stabilizálódása nyomán jelentősen csökkentek a hitelek bedőlése miatti félelmek. Ám a szakember a következő napokban is bizonytalan kereskedésre számít.
Eközben a BÉT tegnap megtartott rendkívüli közgyűlésén döntés született arról, az osztrák tulajdonos csak jövő év elején cseréli le a Budapesti Értéktőzsde kereskedési rendszerét, és még az sem biztos, hogy a Xetra névre hallgató rendszer váltja majd a jelenlegi szisztémát. A megegyezés valódi kompromisszumnak tekinthető a szakértők szerint, és csaknem hatéves vita végére tett pontot.
A hazai piaci szolgáltatók jelentős része már évek óta harcot folytat a Xetra bevezetése ellen, többek között azért, mert szerintük azt a rendszert kellene hadrendbe állítani a hazánkban és a tőzsdei csoport többi országában, amelyik Európa más tájain is a legelterjedtebb. Márpedig hogy melyik rendszer válik uralkodóvá, csak a New York Stock Exchange Euronext és a Deutsche Börse hamarosan bekövetkező fúziója után derül ki. Az egyesüléssel ugyanis a világ legnagyobb tőzsdei rendszere jön létre, és ez meghatározó lesz egész Európában. Ráadásul a szakértők szerint valószínűbb, hogy a nem a német Xetra rendszert használja majd a születő óriás. A hazai szolgáltatók egy része a fenti okok miatt korábban már azt kezdeményezte, hogy az osztrák tulajdonosok ne hamarkodják el a lépést, hanem várjanak 2012 elejéig az új rendszer kiválasztásával.
A közgyűlés kimenetelében szakértők szerint az is közrejátszott, hogy több személyi változás is történt a Budapesti Értéktőzsde vezetésében közvetlenül a találkozó előtt. Hétfőn Patai Mihály, a BÉT elnöke mondott le a tisztéről, tegnap pedig Cselovszki Róbert, a BÉT felügyelőbizottságának elnöke távozott a posztjáról. A közgyűlésen egyikük sem jelent meg. Patai azzal magyarázta a döntését, hogy olyan mértékben nőttek meg elfoglaltságai, ami „már a legközelebbi napokban sem tette volna lehetővé az eredményes munkát egy közismerten kiélezett szituációban”. Cselovszki ugyanakkor az érdekkonfliktusok elkerülésével indokolta lépését. Szakértők szerint a két lemondott vezető döntése nagyban hozzájárulhatott az osztrákok kompromisszumkészségének feléledéséhez, mivel nyilvánvalóvá tette, hogy magyar oldalon jelentős összefogás alakult ki a Xetra elhamarkodott bevezetése ellen.
A közgyűlés vitájában Pál Árpád, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatója, aki korábban a BÉT vezérigazgatója is volt, jelezte, hogy az eredeti határozati javaslatot az ötfős igazgatóságból ketten támogatták, a BÉT elnöke és a vezérigazgató, az elnök viszont azóta lemondott. Így a most már csak négyfős igazgatóságból egy tag támogatását élvezte a javaslat, ez pedig szerinte megkérdőjelezi a legitimitását. Azt javasolta, hogy a konkrét kereskedési rendszer üzleti modelljéről egy későbbi közgyűlés döntsön, a lemondott vezetők miatt úgyis tisztújító közgyűlést kell összehívni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.